In de commissie Binnenlandse Zaken van dinsdag 19 april kreeg staatssecretaris Mahdi een resem vragen van Kamerlid Yoleen Van Camp (N-VA). “Mahdi zei dat hij hoopt dat hij zo weinig mogelijk special flights zal moeten inleggen, omdat hij wil inzetten op vrijwillige terugkeer”, zegt Van Camp aan SCEPTR,  “maar we weten allemaal dat dat geen oplossing zal zijn.” Volgens Van Camp is de terugkeer van illegalen dan ook “geen prioriteit voor Mahdi”.

Van Camp concludeert uit die reactie “dat hij van de terugkeer van illegalen geen prioriteit zal maken deze legislatuur”. Daarnaast informeerde het N-VA parlementslid ook nog naar de oprichting van een ‘interministeriële conferentie over asiel en migratie’. Een initiatief dat Mahdi in december had aangekondigd.

Hierover ontstond een felle discussie. Staatssecretaris Mahdi van zijn kant wil asielzoekers al laten inburgeren nog voor ze weten of ze een verblijfsvergunning krijgen.

Dat is voor Van Camp een brug te ver: “Wat zaken als het aanleren van de taal bij asielzoekers betreft: de jaarcijfers van de diensten van staatssecretaris Mahdi zijn net bekend.”

Yoleen Van Camp: “Mahdi geeft zelf toe dat minder dan één op vijf afgewezen asielzoekers teruggestuurd krijgt”

“De beschermingsgraad is nog gedaald, wat betekent dat meer dan zestig procent van de mensen die hier als asielzoeker zijn en beweren vluchteling te zijn, dat eigenlijk niet zijn. Mahdi geeft zelf in artikels toe dat hij er slechts  minder dan één op vijf teruggestuurd krijgt. Ik vind het problematisch dat hij dergelijke mensen het signaal geeft dat er hier wel een toekomst is, door te starten met integreren. Dat is een beleid waar ik absoluut niet achter sta.”

Ook wat betreft woonstbetredingen bij illegalen, is er volgens Van Camp nog geen vooruitgang geboekt. De partij van staatssecretaris Mahdi zelf is daar voorstander van. Maar de andere partijen uit de ‘Vivaldi’-regering huiveren alleen al van de gedachte.

Mahdi kondigt al enige tijd aan dat hij werkt aan een oplossing, maar volgens de oppositie duurt dat te lang. “Ik heb in antwoord op mijn vraag geen concrete stappen en geen concrete voortgang van zaken gehoord. Wij zullen het dossier in het Parlement zeker blijven opvolgen. Maar het toont nogmaals aan dat terugkeer geen prioriteit is voor hem”, besluit Van Camp.
 
Staatssecretaris Mahdi liet vanavond in een reactie aan SCEPTR weten dat hij het niet eens is met Van Camp. “Ik kan u verzekeren dat in tegenstelling tot wat mevrouw Van Camp beweert terugkeer een beleidsprioriteit is, vrijwillig en gedwongen. Overigens heeft ook de NVA altijd die lijn geciteerd: vrijwillig als het kan, gedwongen als het moet.”

Lees hier de uitgebreide reactie van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi.