Negen vrouwen stelden zich burgerlijke partij in de strafzaak tegen tv-maker Bart De Pauw. Enkelen onder hen zijn actrices met wie De Pauw erg nauw samenwerkte. Zo onder meer Maaike Cafmeyer, die ooit zijn tv-echtgenote speelde, in het ‘Geslacht De Pauw’. Daarnaast zijn er ook enkele medewerksters die voor zijn productiehuis ‘Koeken Troef’ werkten of die er stage liepen. Het profiel van de negen vrouwen is divers en de leeftijden verschillen van 27 tot 49 jaar. 

Maaike Cafmeyer (47) dankt haar bekendheid in Vlaanderen zonder meer aan de hoofdrol die ze met De Pauw speelde in ‘Het Geslacht De Pauw’. Zij speelde de rol van zijn jaloerse, luie en naïeve vrouw. Enkele jaren later, in 2008, volgt een nieuwe samenwerking bij ‘Loft’: zij als actrice, hij als scenarist.

Cafmeyer en De Pauw hadden ook in het echte leven een tijdje een relatie en bleven nadien nog bevriend. Het was Cafmeyer die een klacht zou indienen bij de vertrouwenspersoon van de VRT. 

Naar verluidt gebeurde dat omdat ze in het najaar van 2017, in een loge van de VRT, een jonge actrice hoorde huilen. Bart De Pauw zou de actrice “24 uur per dag stalken per sms”.

“Hoogst expliciet seksuele sms’en waarin hij veel meer wil dan enkel regisseren. Hij wil neuken, sms’t hij onder meer.”  Het zou Cafmeyer doen denken aan wat ze zelf dertien jaar eerder meemaakte, ten tijde van Het geslacht De Pauw. Dat zou haar, volgens een goedgeplaatste bron, zo schrijft een Vlaamse krant, doen beslissen hebben om naar de vertrouwenspersoon van de VRT te stappen.

Liesa Naert (38) was 24 toen ze aan het conservatorium in Gent door Maaike Cafmeyer aanbevolen werd  aan het team van de ‘Neveneffecten’ en Bart De Pauw. Zo kwam ze terecht in Willy’s en Marjetten. Zij speelde de rol van Saskia, het liefje van VJ Tony, alias Bart De Pauw. In 2012 speelde Naert een hoofdrol in ‘Quiz me Quick’.

Ook Liesa Naert stapte uiteindelijk naar de vertrouwenspersoon. “Ze was toen laatstejaarsstudente in Gent en was mij getipt door Maaike Cafmeyer”, heeft Bart De Pauw daar ooit zelf ove gezegd. En ook nog: “Omdat het zo goed klikte, hebben we onmiddellijk tegen elkaar gezegd: dees moeten we bijhouden.”

In een interview met Humo lijkt Naert dat ook te bevestigen: “Bart heeft me onder zijn hoede genomen. Inspirerend, dat is het woord. Hij bracht zijn passie toen echt op me over. Hij geloofde in mij, gaf me vertrouwen”.

Toen de VRT het had over “een patroon van amoureuze avances die onschuldig beginnen, escaleren en overgaan in een vorm van stalking” zou Bart De Pauw er ook van beschuldigd zijn ‘s nachts aan de woning van Naert te zijn opgedoken. Volgens De Morgen zou De Pauw dat hebben toegegeven. Hij zou dat uitgelegd hebben “omdat ze er plots mee dreigde hun geheime relatie bekend te maken aan Ines, de vrouw van De Pauw”.  

Ellen Lloyd (34) was een Gentse styliste en modeontwerpster die Bart De Pauw leerde kennen in 2014, via het tv-programma ‘Twee tot de zesde macht’. Vandaag is ze lingeriontwerpster. In 2014 kleedde ze De Pauw en de kandidaten van Twee tot de Zesde Macht.

Dymphne Poppe (32) ging, na een studie schrijven aan het RITS, van 2012 tot 2015 aan het werk bij De Pauws  productiehuis Koeken Troef!. Poppe deed er stage voor het ‘Quiz Me Quick Book’ en werkte mee aan ‘Twee tot de zesde macht’. Ze verzorgde de sociale media bij ‘De Biker Boys’. Intussen runt ze een conceptstore in Gent.

Volgens de krant De Morgen, was zij het die zich als eerste burgerlijke partij stelde tegen Bart De Pauw. Volgens haar aanklacht “bezorgde Bart De Pauw haar nachtmerries en ging ze met een slecht gevoel naar haar werk”. Poppe zou verklaard hebben dat ze twee jaar een seksuele relatie had met De Pauw. Volgens informatie waarover De Morgen zou beschikken, spreekt De Pauw dat dan weer tegen. Volgens de tv-maker zou ze zelf nooit hebben aangegeven dat er een probleem was.

Ella-June Henrard (27) is een jonge actrice die Bart De Pauw in 2016 ontmoette op de set van ‘It’s Showtime’.  Die show is echter nooit uitgezonden omdat de affaire De Pauw toen al in alle hevigheid was losgebarsten.

Henrard sprak zich uit over seksueel grensoverschrijdend gedrag – zonder namen te noemen. In de krant Het Nieuwsblad getuigde ze toen over “een regisseur die haar bleef sms’en en stuurde dat hij met haar naar bed wilde”. Ze noemde De Pauw echter nooit bij naam. Henrard speelde in de mini-serie ‘Generatie B’ en speelt een hoofdrol in de serie ‘Fair Trade’, op Streamz.

Lize Feryn (27) raakte bekend van haar vertolkingen in ‘In Vlaamse Velden’ en ‘Een Echte Vermeer’. Zij werkte nooit professioneel samen met De Pauw, maar zou zeven jaar geleden uit het niets seksueel getinte berichten van hem hebben ontvangen.

Jenka Van de Voorde (27) is door Bart De Pauw ontdekt in 2016. Ze won de Talentprijs van ActuaTV, en mocht nadien stage lopen bij Koeken Troef!. Ze werkte er ook tot eind 2017 als programmamaker.

Helena De Craemer (27) mocht tijdens haar masterstudies, film- en televisiestudies, stage open bij het productiehuis van De Pauw. Ze verzon vragen voor ‘Twee tot de zesde macht’ en deed research voor het realityprogramma ‘De Boxy’s’. Ook zij zou ongepaste sms’jes hebben ontvangen. De Craemer werkt momenteel bij Studio 100.