Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zei gisteren in het Vlaams parlement nog dat hij de krokusvakantie niet met een week wou verlengen. “Ik zou nooit de krokusvakantie verlengen, maar liever een week extra afstandsonderwijs organiseren”, klonk het. Vandaag is, na overleg met de GEMS beslist dat mogelijk voor of na de krokusvakantie een “afkoelingsweek” in afstandsonderwijs kan plaatsvinden. Mogelijk zullen ook kinderen vanaf 10 een mondmasker moeten dragen. Dat melden diverse kranten.

“Als de situatie manifest verslechtert en als het virologisch echt aangewezen is in die periode de scholen twee weken in plaats van een week te sluiten, moeten de scholen afstandsonderwijs organiseren”,  zei Weyts gisteren nog in het Vlaams Parlement.

De N-VA minister zette zo al op voorhand de hakken stevig in het zand voor het overleg dat vandaag plaatsvond met de GEMS experten. Die werkten aan een ‘plan B’ dat nieuwe maatregelen voorbereidt, mocht het aantal besmettingen opnieuw stijgen.

Door niet mee te gaan in een mogelijke van sluiting van scholen, positioneerde de N-VA’er zich opnieuw als verdediger van het onderwijs. Een politieke positie die Weyts geen windeieren heeft gelegd. Daarbij verwijst hij als vanouds naar de “leerachterstand en de wetenschap dat de kwetsbaarste leerlingen het eerste slachtoffer van een sluiting zijn”.

Er zal dus geen extra vakantieweek komen, maar wel een week van ‘collectief afstandsonderwijs’. De beslissing hierover zal ten laatste op 22 januari vallen. 

Vlaams Minister Ben Weyts (N-VA): “Ik wil een nieuwe sluiting van de scholen absoluut vermijden”

Weyts blijft dus vasthouden aan zijn overtuiging dat besmettingen in scholen enkel de besmettingen in de maatschappij volgen, in plaats van andersom. Welke rol scholen precies spelen is al van bij het begin van de crisis voer voor discussie.

Viroloog Steven Van Gucht merkte dinsdag nog op dat de heropening van de scholen na de herfstvakantie de cijfers drie weken later deed stijgen.

Een tweede maatregel die uit het overleg kwam is een mogelijke uitbreiding van de mondmaskerplicht naar kinderen vanaf 10 jaar. Men wacht nog op een advies van de Risk Assessment Group (RAG). Alle bestaande veiligheidsmaatregelen in scholen blijven bestaan. Er zijn dus ook geen schooluitstappen en schoolreizen mogelijk tot en met de paasvakantie. 

Zowel Nederland als Groot-Brittanië namen  inmiddels maatregelen waarbij ook de scholen dicht moesten.