Een ongeziene primeur voor grote technologiebedrijven in Silicon Valley: tweehonderd werknemers van Google en het moederbedrijf Alphabet vormen een vakbond. De ‘Alphabet-vakbond’ wil de werknemers verenigen in de strijd voor bijvoorbeeld betere lonen. De vakbond beweert vooral zich te willen inzetten voor ethische kwesties bij de technologiegigant.

Op Twitter doen ze hun verhaal: “Wij zijn de Alphabetwerknemers. We zijn ons al een jaar aan het organiseren en nu zijn we eindelijk klaar om te vertellen waarom. Elke werknemer verdient een vakbond, inclusief de werknemers in de technologiesector. De laatste jaren zijn zeer onstuimig geweest bij Google: geheime militaire projecten met artificiële intelligentie, leidinggevenden die onze collega’s seksueel lastigvielen kregen miljoenen uitbetaald, er werd winst gemaakt met haatzaaiende uitlatingen en nog veel meer.

Verenigd tegen de wraak van Google

De vakbond beweert dat het bedrijf collega’s heeft ontslagen en dat enkel de organisatie van werknemers iets kan veranderen: “Onze collega’s die hier iets over zeiden werden ontslagen, volledig illegaal, als wraak. En het enige wat echt ooit al iets veranderd heeft, is de organisatie van de werknemers. Door werknemers te organiseren werden Project Maven en Project Dragonfly opgedoekt. Dankzij organisatie kwamen meer dan 20.000 mensen op straat om te wandelen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Aannemers kregen er gezondheidszorg door en 15 dollar minimumloon. Het zal ons nog veel meer krijgen.”

Maar volgens hen is de strijd nog lang niet gestreden. Ze eisen meer gelijkheid en solidariteit: “Problemen blijven bestaan. We worden nog steeds geconfronteerd met discriminatie, intimidatie en wraakacties van Google. Meer dan de helft van onze werknemers werken slechts met een deeltijds contract. Ze krijgen minder betaald en genieten minder of zelfs geen voordelen. Toch doen ze hetzelfde werk als voltijdse werknemers. Enkele topmannen worden extreem rijk, maar de rest ziet niets van die welvaart. Dit is niet het bedrijf waarvoor we willen werken.

Gelijkheid, solidariteit en controle

Daarnaast eisen ze meer controle: “We verdienen een werkplaats dat ons respecteert. Een werkplaats waar we eerlijke lonen verdienen zonder angst voor misbruik of discriminatie. We verdienen het om betekenisvolle controle uit te kunnen oefenen over de projecten waaraan wij werken en welke richting dit bedrijf ingaat. Daarom bouwen wij voort op al deze vorige organisatiepogingen en vooral om een structuur te creëren zodat onze werknemers zich kunnen verenigen. We werken samen met CWA, Communications Workers of America, met leden die een bijdrage betalen, een verkozen bestuur en betaalde organisatoren. We zullen werken om ongelijkheden en onrechtvaardigheden weg te werken in Alphabet. Wij staan open voor alle Alphabetwerknemers, zowel voltijds als deeltijds.”