Enkele dagen terug klonk er kritiek uit de hoek van Vlaams Belang op de “Libelle-kalender 2021”. Een afbeelding van een ‘aanvullend deel’ van de kalender circuleerde vlot op sociale media. En dat was de partij niet ontgaan. Veel Vlamingen vroegen zich af waarom islamitische feestdagen zoals de start en einde van de Ramadan en het Suikerfeest vermeld stonden. Libelle bevestigt aan SCEPTR dat typische Vlaamse en Belgische feestdagen wel degelijk in de kalender zelf staan. Toch houdt Vlaams Belang Kamerlid Ellen Samyn vast aan de kritiek die de partij eerder had geuit. 

In een reactie aan SCEPTR legt Karen Hellemans (Libelle) uit, dat de beide kalenders samen horen: “De commentaren op sociale media “waren gebaseerd op een Libelle waar de kalender reeds was uitgehaald en enkel de aanvullende pagina’s bekeken zijn”

Een misverstand dus. Op de uitneembare Libelle-kalender, die in het hart van het magazine zit, blijken de typische Vlaamse en Belgische feestdagen zoals Pasen, Pinksteren, Allerheiligen, kerst, evenals andere katholieke hoogdagen, wel degelijk afgedrukt.

“Het is niet meer dan logisch dat we daarop onze meest gebruikelijke feestdagen vermelden”, zegt Hellemans aan SCEPTR. Ter illustratie bezorgt ze ons ook de kalender in digitaal formaat. 

(lees verder onder deze afbeelding)

Screenshot van de 'aanvullende data' bij de Libelle kalender 2021
Screenshot van de ‘aanvullende data’ bij de Libelle kalender 2021

De dagen afgedrukt in het magazine zijn ‘aanvullende’ themadagen

“Als toevoeging op deze kalender hebben we immers, op de ‘gewone bladzijden’ in het magazine zelf, rondom de kalender, ook minder gebruikelijke feestdagen aan de lezeressen meegegeven.

Die dagen noemt Libelle de ‘themadagen’. “Onze lezeressen konden zo de dagen die daarvan voor haar van belang zijn, naar eigen goeddunken, zelf toevoegen op de Libelle kalender.

“Op deze pagina’s vond je de dagen die sommige ziektes of beroepen in de kijker zetten, zogenaamde ‘themadagen’, alsook enkele dagen uit andere godsdiensten.”

“Op deze pagina’s vond je de dagen die sommige ziektes of beroepen in de kijker zetten, zogenaamde ‘themadagen’, alsook enkele dagen uit andere godsdiensten.”

Hellemans stelt dat het “geenszins de betrachting was om hier allesomvattend te zijn” maar wel “louter illustratief enkele bijkomende dagen mee te geven die niet op de voorgedrukte kalender stonden”.

Aangezien de gebruikelijke feestdagen reeds op die uitneembare kalender gedrukt zijn, zijn deze niet meer hernomen op de aanvullende pagina’s. Dit toont volgens Hellemans duidelijk aan “dat de betreffende pagina’s slechts een aanvulling zijn op de eigenlijke kalender”.    

Op de afbeelding hieronder ziet u de kalenderdagen voor de maand mei 2021. Daarop staan effectief énkel de gebruikelijke feestdagen vermeld. 

Afbeelding van de meimaand uit de Libellekalender 2021
Afbeelding van de meimaand uit de Libellekalender 2021

Ellen Samyn (VB): “We worden meer en meer in de hoek geduwd door de politiek-correcte media, nu ook door vrouwenbladen”

Voor Libelle is daarmee de kous af. Wij wilden weten of de Libelle reactie VB-Kamerlid Ellen Samyn kan overtuigen. Eerder deze week uitte ook partijvoorzitter Tom Van Grieken nog kritiek op facebook.

Ellen Samyn: “We worden meer en meer in de hoek geduwd door de politiek-correcte media, blijkbaar nu ook door vrouwenbladen. Libelle vestigt expliciet de aandacht op islamitische feesten.”

“Men maakt er zich van af dat de klassieke christelijke feestdagen reeds ‘vermeld’ staan. Ik hecht zelf veel belang aan tradities zoals Kerstmis, Pasen, Sint-Niklaas of zelfs de feestdag van onze Brasschaatse patroonheilige Sint-Antonius Abt, naar wie onze zoon Antoon is genoemd.”

“Het is een spijtige zaak dat men in het algemeen niet meer aandacht besteedt aan onze tradities. Waarom lees ik nooit eens iets over een processie die uitgaat? Nochtans ook een feestelijke gebeurtenis. Of over een kerkrestauratie of een verkoop van varkenskoppen en beulingen voor een goed doel om bij Sint-Antonius te blijven. Het moet allemaal hip en multicultureel zijn.”