Het voormalig gemeenteraadslid voor N-VA Melikan Kucam is door de rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot acht jaar cel. Hij werd door de rechtbank bovendien ook uit zijn politieke rechten gezet. Hij stond terecht voor mensensmokkel, passieve omkoping en deelname aan een criminele organisatie. Hij zou volgens het parket in ruil voor humanitaire visa geld hebben ontvangen. 

Kucam nam in 2017 het initiatief om oosterse christenen uit oorlogsgebied in Syrië en Irak te redden. Zo screende hij de families die zich kandidaat stelden en op deze manier bepaalde hij wie er op de lijst kwam van mensen die recht zouden krijgen op een visum. In totaal redde hij 246 mensen uit de handen van terreurgroep IS. Volgens het parket zou Kucam daar echter geld voor hebben ontvangen. Slachtoffers die niet wilden betalen zouden bedreigd worden. 

Hij zou in totaal 95 mensen hebben laten betalen om een humanitair visa te bekomen. Kucam ontkent dit echter over de volledige lijn. “Ik heb wel eens een cadeau gekregen uit dankbaarheid, maar dan ging het over een envelop met geld een kostuum of een das”, klinkt het. Over de 390.000 euro die in het huis van Kucam werd gevonden verklaart hij dat hij trouwcadeaus bijhield voor andere mensen. 

Reactie Melikan Kucam na veroordeling.
Reactie Melikan Kucam na veroordeling.

Acht jaar cel en tien jaar ontzetting uit de politieke rechten

De openbare aanklager vorderde voor mensensmokkel, passieve omkoping en deelname aan een criminele organisatie in totaal tien jaar cel, een boete van 1,9 miljoen euro en een levenslange ontzetting uit de politieke rechten, waardoor hij nooit meer verkiesbaar zou kunnen zijn.

Vonnis: acht jaar cel, tien jaar ontzetting uit de politieke rechten en een boete van 696.000 euro. Ook zijn zoon en vrouw zijn veroordeeld. Zijn zoon kreeg een celstraf van vier jaar opgelegd en een boete van 216.000 euro. Zijn vrouw is veroordeeld tot 40 maanden cel en een boete van 32.000 euro. Ook zij is voor tien jaar uit haar politieke rechten ontzet.

Ook vandaag blijft Kucam vastberaden over zijn onschuld. “Wat is gerechtigheid in dit land als je zonder bewijzen maar enkel op basis van vermoedens veroordeeld wordt”, schreef hij vandaag op Facebook. “Op naar de volgende stap! We geven niet op!”