De Vlaamse overheid kocht vorig jaar 1.049 hectare aan natuurgebied. Om die gebieden te verwerven werd 46 miljoen euro uitgegeven.

De nieuwe cijfers werden zopas bekendgemaakt door het Agentschap Natuur en Bos. De 1.049 hectare nieuwe natuur is het op een na hoogste cijfer van de voorbije zeven jaar. Alleen in 2018, toen 1.084 hectare werd verworven, scoorde Vlaanderen nog hoger. Van alle in 2020 aangekochte gronden, ligt 768 hectare in natuur- en bosgebied. Nog eens 107 hectare is voor het bossencompensatiefonds en 173, 5 hectare zal gebruikt worden voor bosuitbreiding.

Factuur fors hoger

De factuur voor die aankopen loopt op tot 46 miljoen euro. Dat bedrag ligt fors hoger dan de investeringen in natuuraankoop van de voorbije jaren. Zo werd in 2019 ‘slechts’ 27,5 miljoen euro uitgegeven voor de aankoop van natuur. In 2018 ging het om 28 miljoen, in 2017 om 34 miljoen.

Volgens Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir is de natuur de grote winnaar in dit verhaal. Ze hoopt dat de stukjes natuur nu ‘ingericht’ worden. “Het beschermen van de bestaande natuurgebieden is voor mij een absolute prioriteit”, meldt ze. “De beste manier om dat te doen is door deze gebieden aan te kopen en waar nodig in te richten. Dat inrichten kan gebeuren door de overheid zelf of door verenigingen en private eigenaars.”