Op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) besliste de Vlaamse Regering vandaag op de ministerraad om in totaal 2 miljoen euro ‘strategische ecologiesteun’ toe te kennen. 1 miljoen euro gaat naar het Mechelse bedrijf Wimble Manufacturing Belgium bv, bekend van Pringles-chips. Een ander miljoen euro gaat naar Campine nv in Beerse.

Wimble Manufacturing Belgium bv is voor 100% een dochterfirma van Kellogg Company Ltd.. De vestiging in Mechelen is één van de belangrijkste productiefaciliteiten van Pringles-chips wereldwijd.

Het ecologieproject moet de energiestromen optimaliseren, zodat energievraag en -aanbod beter op elkaar zijn afgestemd en het totale energieverbruik daalt. Daarvoor zijn verschillende technologieën geselecteerd, die het op een unieke manier integreert in het productieproces. Het bedrijf investeert ook zelf 13,48 miljoen euro in het project.      

Eveneens op voorstel van viceminister-president Hilde Crevits kende de Vlaamse Regering ook een bedrag van 1 miljoen euro ‘strategische ecologiesteun’ toe aan Campine nv in Beerse. Dat is een Vlaams bedrijf dat actief is in het recycleren van lood uit klassieke autobatterijen en ander loodafval. Het heeft in eigen beheer een technologie ontworpen voor het recycleren van antimoon uit antimoon houdend loodafval.

Hierdoor zal voor de eerste keer in Europa antimoon gerecycleerd worden voor toepassing als vlamvertrager. Campine investeert zelf 4,9 miljoen euro in de installatie.