Met de petitie SavEurope verzetten Vlaams Belang en de fractie Identiteit & Democratie (ID) zich tegen het “nieuwe Europese Marrakesh-pact”. Het pact zal eind dit jaar ter stemming voorliggen in het Europees parlement. Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche deelde vrijdag een videoboodschap waarin hij oproept om de petitie massaal te verspreiden. Dat schrijft de partij in een persbericht op haar website.

Het Europees Migratie- en Asielpact kwam bij de voorstelling in september 2020 meteen onder vuur te liggen. Verschillende Europese leiders verzetten zich toen tegen het pact. “Oostenrijk kan geen nieuwe migranten opvangen”, klonk het bij bondskanselier Sebastian Kurtz. Fractievoorzitter Gerolf Annemans (Vlaams Belang) lanceerde met Identiteit & Democratie (ID) de petitie ‘SavEurope’.

Het nieuwe pact versterkt onder andere de procedurele bescherming van asielzoekers. Daarnaast zal ook het recht op gezinshereniging worden uitgebreid tot ‘familiehereniging’. “Onaanvaardbaar”, vindt ook Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche. “Ze willen de gezinshereniging uitbreiden naar broers, zussen en de brede familie en dit opleggen aan alle vrije landen van Europa.”