Het Vlaams Belang start officieel een eigen Telegram-kanaal. De verwijdering van de sociale mediaprofielen van Trump is volgens de partij “de druppel die de emmer deed overlopen”

Volgens het Vlaams Belang heeft ‘big-tech’ al geruime tijd de aanval op rechts ingezet. De partij verwijst naar het blokkeren van Vlaams Belang-politici en verbieden van Zwarte Piet door verschillende grote websites. Dat Twitter, Facebook en Instagram de profielen van aftredend Amerikaans president Donald Trump (Rep.) verwijderen of blokkeren, is volgens de partij de “druppel die de emmer doet overlopen”

“Het vrije woord maakt zwarte tijden mee”

“Dat de grote tech-bedrijven, die als media een onvoorstelbaar grote impact hebben, eigengereid en zonder zelf gecontroleerd te worden, kunnen bepalen welke meningen mogen verkondigd worden en welke niet, vormt een groot democratisch probleem”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Het spreekt ook boekdelen dat de alternatieve Twitter – Parler – al direct wordt verbannen op Google Play omdat sinds kort meer en meer Trump-aanhangers en andere rechtse stemmen er actief zijn.”

“Het is inmiddels zo klaar als een klontje dat het vrije woord zwarte tijden meemaakt”, zegt Van Grieken. “En dat is niet enkel te merken bij de Amerikaanse social-media-giganten. De paars-groene partijen op federaal niveau, maar ook de meerderheden in het Vlaams Parlement en het Europees Parlement hebben dubieuze initiatieven opgestart tegen het vaag gedefinieerde ‘fake news’, dat al snel gewoon dissidente stemmen kan betekenen. Want het zijn politieke, linkse, actoren die gaan bepalen wat fake is en wat niet.”

“Eén grote nee aan censuur”

“Decennialang konden de traditionele media in dit land zonder enig weerwerk beslissen welke stemmen gehoord mochten worden”, luidt het. “De komst van de sociale media zette deze machtsverhouding op zijn kop. Maar de bedrijven achter de sociale media, de klassieke media en de systeempartijen slaan nu de handen in elkaar om hun macht over onze informatie terug te nemen. Dat gaan we niet laten gebeuren.”

“Ons nieuw Telegram-kanaal is één grote nee aan deze censuur en dit machtsmisbruik”, klinkt het tot slot. “Informatie en vrije meningsuiting zijn immers basisrechten.”