Het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD) laat uit hun cijfergegevens weten dat in 2020 vijf Syriëstrijders en veertien kinderen teruggekeerd zijn naar België. Dit is beduidend meer dan de terugkeercijfers van 2019. Toen kwamen twee volwassenen en acht kinderen terug. 

Eén mannelijke ‘Foreign Terrorist Fighter’, vier vrouwen met hun negen kinderen en vijf niet begeleide kinderen werden afgelopen jaar overgebracht naar België. Onder hen Tatiana Wielandt, Bouchra Abouallal en Nadia Baghouri. Zij kwamen samen met hun zes kinderen terug. De vrouwen werden meteen naar de gevangenis overgebracht.

Ook de voormalige partner van Sharia4Belgium-leider Houssien Eloussaki, Noura Firoud, keerde afgelopen jaar terug naar België met haar drie kinderen. Zij gaf zich aan de Turkse autoriteiten over en werd bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar. Bij aankomst in België tekende ze hier meteen beroep tegen aan.

In totaal zijn nu reeds 125 ‘Foreign Terrorist Fighters’ overgebracht naar België. Ze zitten hier hun straf uit. Ook zijn ongeveer een veertigtal minderjarigen naar hier teruggekeerd.