Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) is het niet eens met de uitspraken van viroloog Marc Van Ranst. Die zei in Het Laatste Nieuws dat versoepelen pas ten vroegste over twee maanden kan. “Het zou beter zijn mochten de experten met één stem spreken”, zegt Van Peteghem in een interview met De Zondag.

Volgens minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) heeft viroloog Marc Van Ranst ongelijk. “Ik vind het niet verstandig om zo ver vooruit te lopen. Als we morgen kunnen versoepelen, dan moeten we dat doen. Graag zelfs. Maar de cijfers moeten dat toelaten. Het is echter onmogelijk om twee maanden vooruit te kijken.”

“De GEMS is het officiële adviesorgaan van de regering. Het is dát advies dat telt. En dat is niet alleen de stem van Marc Van Ranst. Het zou beter zijn mochten de experten met één stem spreken”, aldus Van Peteghem.

De vicepremier vindt het echter nóg belangrijker dat de regering duidelijk communiceert. “Deze regering doet dat heel goed vanaf dag één, vind ik. Alleen was er deze week een valse noot. Dat is niet voor herhaling vatbaar.”

Van Peteghem verwijst daarmee naar de stille verlenging van de lockdown tot 1 maart, die de regering enkel via een ministerieel besluit in het Belgisch Staatsblad had aangekondigd. “We hadden dat vorige vrijdag na het overlegcomité moeten communiceren. De datum is onderbouwd, hè: dat is één week na de krokusvakantie. Dat betekent trouwens niet dat er voordien geen versoepelingen kunnen. We hebben dat echter nagelaten. Dat was fout. Dat is intussen besproken in de regering”, besluit de minister.

1 REACTIE