De vermiste Boeing 737 van Sriwijaya Air is waarschijnlijk uit elkaar gevallen meteen na impact met het water. Dat wil zeggen dat het toestel met een zeer hoge snelheid neergestort is. Dat beweert een onderzoeker van de Indonesische Nationale Transportveiligheidscommissie (KNKT) en meldt Reuters.

De commissie is het niet zeker, maar er zijn wel duidelijke aanwijzingen. De brokken liggen over het water verspreid in een relatief klein gebied. Dat wil zeggen dat het toestel niet in de lucht geëxplodeerd is, want dan zou het gebied veel groter moeten zijn. Daardoor is het dus een waarschijnlijkere hypothese dat het toestel volledig uit elkaar gescheurd is zodra het vliegtuig het water raakte.

Eerste brokstukken en zelfs lichaamsdelen gevonden

Gisteren werden de eerste brokstukken en zelfs lichaamsdelen gevonden. De zwarte dozen zijn ondertussen ook al terecht. Het is nog onduidelijk waarom het toestel precies gecrasht is. Het toestel met ongeveer 50 passagiers en 12 bemanningsleden steeg op voor een binnenlandse vlucht, maar 4 minuten na het opstijgen verdween het toestel van Flightradar24. Op minder dan een minuut tijd verloor het toestel meer dan 3.000 meter hoogte.

Men zoekt niet meer naar overlevenden. De kans dat iemand de crash overleefd heeft, is zo goed als onbestaand. Daarnaast zou het onmogelijk zijn om nu nog levend rond te drijven in het water. Er worden nu vooral brokstukken verzameld om op zoek te gaan naar de oorzaak van de crash.

Zwarte Dozen gelokaliseerd 

De zwarte dozen waren daarvoor van fundamenteel belang. Die slaan alle vluchtgegevens op en kunnen een mogelijke indicatie geven waarom de Boeing gecrasht is. De Indonesische autoriteiten hebben ondertussen de twee zwarte dozen gelokaliseerd op 23 meter diepte in de Javazee. Dankzij de zwarte dozen is het nu wel zeker waar het vliegtuig precies is neergestort. Die exacte locatie, samen met het feit dat het om een zeer klein verspreidingsgebied gaat, zal helpen om alle brokstukken sneller te lokaliseren door een exacter zoekgebied af te bakenen.