De heiland is neergedaald. “Joe, de verbindende president”, “Een dag van hoop”, “Biden maakt indruk”, “Krachtig en oprecht”: de Vlaamse pers deed weinig om haar verliefdheid weg te steken voor Joe Biden naar aanleiding van diens inauguratie. Ook de politici van de huidige regeringsploeg vielen over elkaar in een opbod van lofbetuigingen voor Joe en Kamala. Het valt op hoe weinig ze eigenlijk van Biden weten of willen weten. Biden heeft Trump verslagen en dat is het enige dat telt.

Ook al tijdens de campagne werd de overmatige aandacht aan alles wat Trump in een negatief daglicht kon stellen enkel geëvenaard door de desinteresse voor de schaduwzijden van Biden. Van de verkrachtingsbeschuldiging van Tara Reade of het corruptieschandaal rond Hunter Biden, de zoon van de nieuwe president, hoorden we maar weinig. Ook dat Biden al meer leugens verteld heeft over zijn eigen leven dan Baron von Münchhausen, werd niet opgemerkt. Jammer, want dat had de kijker een glimlach kunnen ontlokken toen hij de nieuwe president op de inauguratie hoorde vertellen welk enorm belang hij hecht aan de waarheid.

Flaters

Ook het amusement over de vele stommiteiten en verspreking van Biden, de koning der flateraars, werd ons helaas niet gegund. “Obama is de eerste gewone Afro-Amerikaan die welbespraakt, intelligent en proper is en er goed uitziet.” Dat zei niet de Trump, maar Biden. “Arme kinderen zijn even slim als blanke kinderen”. Ook dat was Biden. Tegen senator Chuck Graham, een verlamde rolstoelpatiënt: “Sta recht, laat je zien aan de mensen.” Met de flaters van Biden kan je verschillende afleveringen van de Ideale Wereld vullen. Het bespotten van Trump was dagelijkse kost in de pers, maar met de heiland wordt niet gelachen.

Dezelfde adoratie valt zijn vicepresident, Kamala Harris, te beurt. Ze wordt in de pers vooral afgebeeld als een vertegenwoordiger van zwart Amerika. Harris, opportuniste par excellence, heeft zich dat profiel ook zelf aangemeten, hoewel ze noch qua afkomst (ze is Indisch-Jamaïcaans) noch qua levenswijze (dochter van twee academici) iets gemeen heeft met de doorsnee zwarte Amerikaan. Ze viel grappig door de mand toen ze haar ‘zwartheid’ in de verf wilde zetten en Tupac (2pac) “de grootste levende rapper” noemde. Het valt te betwijfelen of Harris ooit nog naar rap heeft geluisterd sinds haar studentenjaren, want Tupac, de muzikale verpersoonlijking van geweld, werd al 25 jaar geleden op straat neergeschoten.

Naar nog meer verdeeldheid

Vooral het in alle kranten gepropageerde idee dat het presidentschap van Biden de verdeeldheid van de VS zal verhelpen is onwaarschijnlijk naïef. Het is nu al duidelijk dat onder de nieuwe administratie de nefaste ‘identity politics’, waarbij minderheden worden bevoordeeld en aangezet tot vijandigheid tegen blank Amerika, helemaal terug zijn. Biden kondigde aan dat de stimuli voor het herstel van de economie bij voorkeur naar ‘minderheidsgroepen’ zullen gaan. In de praktijk zullen de bedragen dus verschillend zijn naargelang het ras van de ontvanger. Ik begrijp niet dat het niet voor iedereen evident is dat dit tot meer en niet minder verdeeldheid zal leiden. 

Intelligent links in de VS heeft al lang begrepen dat het onversneden racisme van de ‘identity politics’ tot een gebalkaniseerde samenleving leidt, die de verdeeldheid structureel maakt. Trump heeft de verdeeldheid niet gecreëerd, hij is er het product van. Biden is nog sneller dan Obama een nieuwe generatie Trumpisten aan het scheppen. 

Och, gun onze pers haar wittebroodsweken met Biden, was mijn eerste reactie. Het probleem is, zoals ook al bleek tijdens 8 jaar kritiekloze berichtgeving over Sint-Obama, dat deze fase niet overgaat. Op naar vier jaar bewondering.

2 REACTIES

  1. En ook zijn de “ondemocratische en gewelddadige” acties van de “rechtse” Trump-aanhangers uitgebleven. Er is hier niet al te veel aandacht geschonken aan het feit dat linkse Antifa” en “BLM” betogers in verschillende steden toch wel weer heel “democratisch” voor de nodige vernielingen en geweld hebben gezorgd tijdens de inauguratie van Biden.
    Maar ja, links geweld zal dan wel OK zijn ?

    https://www.foxnews.com/us/anti-biden-antifa-portland-police