België liep even 2,5 miljoen vaccins mis door een vergeten handtekening van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Dat meldt Knack.

De Europese Commissie en de EU-lidstaten kochten in november 200 miljoen vaccins bij Pfizer-BioNTech. Daarvan krijgt België ongeveer 5 miljoen dosissen, of genoeg om 2,5 miljoen inwoners te vaccineren. In de daaropvolgende maand was er een bijkomende aankoopoptie van 100 miljoen vaccins, waarvan België aanspraak zou kunnen maken op 2,5 miljoen dosissen.

Vergeten handtekening

FAGG-topman Xavier De Cuyper gaf aan dat België opnieuw wou meedoen. De FAGG vergat echter op tijd een deelnamedocument te ondertekenen. Als de aankoopprocedure tegen de jaarwisseling afloopt krijgen de Belgische autoriteiten door dat men zich niet meer kan inschrijven, waardoor ons land de 2,5 miljoen dosissen misloopt.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) probeert de meubelen te redden door aan Duitsland te vragen om vaccins over te nemen, zonder succes. Als de Europese Commissie in januari opnieuw een bestelling onderhandelt bij Pfizer-BioNTech, kan België alsnog 2,5 miljoen extra dosissen recupereren.

“We hebben het probleem opgelost en België zit terug op de Europese trein. Er is geen impact voor ons land op het aantal vaccins, evenmin op de timing van de levering”, reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) in Knack.