Senator en voorzitter van Vlaams Belang Brussel Bob De Brabandere reageert verontwaardigd na de rellen in Brussel. Zijn partij eist dat de federale regering in de hoofdstad een “echt veiligheidsbeleid” afdwingt. “In Brussel zijn we in een soort van perpetuum mobile terecht gekomen. Ook in de nasleep van corona wil het tuig nogmaals aantonen wie de baas is”, klinkt het.

Nog voor middernacht werden er, in verschillende Brusselse gemeenten, auto’s in brand gestoken en ontplofte er zelfs al een molotovcocktail. Sommige media beschreven de gebeurtenissen als ‘incidentjes’ of hadden het over ‘standaardincidenten’. 

De zes Brusselse politiezones hadden nochtans een gecoördineerde aanpak aangekondigd. Er was eenheid van commando en de nodige afspraken werden gemaakt om elkaar te versterken indien nodig. Toch bleek ook dit jaar dat op diverse plaatsen vandalen en brandstichters vrij spel hadden.

Senator Bob De Brabandere is alvast niet verrast. “Ik ken geen enkele Brusselaar die dit niet zag aankomen, spijtig genoeg. Ook in de nasleep van corona wil het tuig nogmaals aantonen wie de baas is. Als afsluiter van een jaar waarin bepaalde partijen maar al te gretig de politie van van alles en nog wat beschuldigden, kan dat qua symboliek wel tellen.”

(lees verder onder deze tweet)

Vlaams Belang wil dat Federale Regering en minister Verlinden hun verantwoordelijkheid nemen

Volgens VB-fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens bewijzen de gebeurtenissen dat er een dieper liggend probleem is. “Dat is niet het gebrek aan officiële feestjes! Maar wel het gevoel van straffeloosheid en de vijandschap tegen de samenleving die bij sommige bevolkingsgroepen heerst.” 

Volgens het Vlaams Belang is het duidelijk dat de Brusselse politici dit probleem al lang niet meer onder controle hebben. Daarom kijkt de partij ook naar de federale regering, en naar minister van Binnenlandse Zaken Verlinden, om op te treden. 

Ook VB-Kamerlid Ortwin Depoortere, voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken in de Kamer is het daarmee eens: ”Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vreesde de mogelijkheid van rellen in Brussel. Ik was daar, samen met de rest van Vlaanderen, zeker van. Zolang dit asociaal crimineel gedrag niet bij de wortel wordt aangepakt, kunnen we daar ook zeker van blijven. Het is tijd dat daar verandering in komt.”

Overigens is door burgemeester Cathérine Moureaux wel in een schrijven aan de inwoners van Molenbeek gevraagd om hun vuilbakken niet buiten te zetten op 31 december 2020, maar om dat pas te doen op 1 januari. Formeel is dat gemotiveerd “als bijdrage aan de netheid van de gemeente”. De Brabandere verklaart het op Twitter enigszins anders: “Om het uitschot in onze gemeente het moeilijker te maken en schade en brandjes te beperken”.

1 REACTIE