Onder de slogan ‘stop linkse taal in het klaslokaal’ trokken de Vlaams Belang Jongeren deze ochtend naar het Sint-Jozefinstituut in Ternat. Vlaams Belang heeft een klacht ingediend bij de commissie Zorgvuldig Bestuur nadat een leerkracht in een praktijkoefening de partij als “racistisch” en “niet-democratisch” omschreef.

Die commissie moet zich nu buigen over het verbod van politieke activiteiten binnen een school. Eerder deze week kwam de school in het oog van de storm terecht nadat enkele bezorgde leerlingen aan de alarmbel hadden getrokken over het taalgebruik in de leerstof van de cursus Nederlands.

Daarbij gebruikte een leerkracht in een oefening argumentatieleer een voorbeeld waarbij de partij enerzijds “racistisch”, en anderzijds “niet-democratisch” is genoemd.

Filip Brusselmans: “Hopelijk komt er nu wel eens grote verontwaardiging ter linkerzijde. Vervang het voorbeeld door iets even wansmakelijk over Groen en heel de media stond in rep en roer”

Annemie Vandaele (Pedagogisch Directeur): “Dit onderwerp wordt intern opgevolgd.”

Nadat de Vlaams Belang Jongeren de screenshots uit de cursus hadden gepost op sociale media, is dit bericht massaal gedeeld wat een golf van verontwaardiging veroorzaakte. Ook SCEPTR berichtte eerder al over de zaak. 

In een e-mail aan onze redactie laat pedagogisch Directeur Annemie Vandaele van het Sint-Jozefsinstituut weten dat “dit onderwerp inmiddels intern wordt opgevolgd”. De directie wenst hier verderop niet in de pers te reageren.

Vrijdagochtend omstreeks elf uur ging een groepje van 4 jongeren, onder leiding van  Matthias Vertommen, provinciaal coördinator van de Vlaams Belang Jongeren protesteren aan het Sint-Jozefinstituut. Daar deelden ze stickers uit aan de schoolpoort met de opdruk ‘stop linkse taal in het klaslokaal’ . De actie verliep zonder incidenten en kon op heel wat bijval rekenen.

“Perfect mogelijk om leerlingen iets bij te brengen over argumentatieleer zonder te verwijzen naar gelijk welke politieke partij” 

Niet alleen Vlaams Belang stelde zich vragen. SCEPTR vroeg eerder deze week ook een reactie aan het kabinet van Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts. Daar klonk het dat leerkrachten “geen uitdrukkelijke voorkeur of afkeur mogen uitspreken tegenover partijen”.

Minister van Onderwijs Ben Weyts: “Het verbod op politieke propaganda en politieke activiteiten op school maakt al sedert het schoolpact deel uit van de regelgeving. Het verbod is vrij generiek geformuleerd.”

Wel is het zo dat in het kader van de lessen leerkrachten geen uitdrukkelijke voorkeur of afkeuring voor welbepaalde politieke partijen mogen uitspreken. Het kabinet zegt zich niet te willen uitspreken over deze concrete zaak, teneinde het werk van de commissie mogelijk te maken.

“Ik denk wel dat het perfect mogelijk moet zijn om leerlingen iets bij te brengen over argumentatieleer zonder te verwijzen naar gelijk welke politieke partij”, besloot de minister.

Vlaams Parlementslid en jongerenvoorzitter Filip Brusselmans legde de zaak intussen voor aan de commissie Zorgvuldig Bestuur: “Er mag in de school geen politieke propaganda gevoerd worden en er mogen geen politieke activiteiten worden georganiseerd. Wij rekenen erop dat de commissie de juiste beslissing neemt”, besluit Brusselmans.