Voor de correctionele rechtbank in Mechelen start vanmiddag om 13 uur het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw (52). Hij wordt intussen al door dertien vrouwen beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag.

Vanmiddag start de inleidende zitting en wordt bepaald wanneer de zaak inhoudelijk zal behandeld worden. Volgens ingewijden gebeurt dat nog voor de zomer.

Naast de 9 vrouwen die De Pauw eerder al officieel beschuldigden van grensoverschrijdend gedrag, zijn er intussen nog eens 4 anderen die gelijkaardige verklaringen hebben afgelegd. Wie die 4 zijn, blijft voorlopig onduidelijk. De Pauw moet zich verantwoorden voor ‘belaging en elektronische overlast’. Hij riskeert een boete tot 2.400 euro en een celstraf van 15 dagen tot 2 jaar.

Ontslag

De hetze tegen Bart De Pauw ging drie jaar geleden van start. De televisiemaker kondigde toen zijn ontslag aan bij de VRT na klachten van vrouwen met wie hij de voorbije jaren nauw had samengewerkt. Het gaat onder meer om actrices Maaike Cafmeyer, Lize Feryn en Liesa Naert. Zij willen dat De Pauw zich excuseert en zich niet langer aan dergelijk gedrag schuldig maakt.

Gevreesd wordt dat de hele zaak zal uitdraaien op een moddergevecht. De Pauw zelf ontkende de aantijgingen al. Hij maakt zich sterk dat hij in de rechtbank zijn gelijk zal halen en eist ook een gigantische schadevergoeding van de VRT.