Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vindt dat hij de weddenschap die hij maakte over een vlotte opstart van de vaccinaties aan het winnen is. Dat stelt hij in De Zevende Dag. Nochtans behoort ons land tot de slechtste leerlingen van de klas wat betreft gevaccineerden. 

Vandenbroucke beloofde eind november dat de uitrol van de vaccinaties in ons land vlot zou verlopen. “Ik ga met u een weddenschap aan”, zei Vandenbroucke toen. “Als dat niet lukt, moet u op mij schieten.”

Weddenschap aan het winnen? 

Maar nu de uitrol van het vaccineren toch niet zo vlot verloopt als verwacht of gehoopt, neemt de kritiek op Vandenbroucke toe. De oppositie, maar ook bijvoorbeeld politicoloog Carl Devos, wezen erop dat Vandenbroucke zijn weddenschap toch lijkt te verliezen. “Een boemerang”, klonk het onder meer. 

In ons land werden in zo’n twee weken tijd enkele duizenden mensen gevaccineerd, terwijl in andere landen tienduizenden of zelfs honderdduizenden mensen al gevaccineerd werden. Ons land beschikt nochtans over heel wat meer vaccins, maar die liggen letterlijk in de diepvriezer, wat er toch op wijst dat er logistiek het één en ander misgaat. Met 0,07 vaccinaties per 100 inwoners doet ons land slechter dan zowat alle Europese landen. 

Ondanks de vele kritiek en slechte statistieken vindt minister Vandenbroucke dat hij zijn befaamde weddenschap aan het winnen is. Dat zei hij vanmorgen in De Zevende Dag. Volgens hem ging die weddenschap over “het samen met de deelregeringen, in een goede samenwerking, op punt stellen van een vaccinatiestrategie in het zeer ingewikkelde land dat we zijn, waar de verantwoordelijkheid zeer gespreid is”, en dat is volgens Vandenbroucke gelukt.