Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) moeten de maatregelen voor terugkerende reizigers nog strikter opgevolgd worden. Dat heeft hij gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Daarnaast pleit hij ook voor meer Europese samenwerking. “Op Europees vlak is er nog een pak werk”, klinkt het.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vindt dat de huidige maatregelen nog te veel uitzonderingen toelaten. “Het is duidelijk dat er nog gaten zitten in die beveiliging en die gaten moeten we waterdicht maken voor mensen die ontsnappen aan die controles. Dat zijn we nu aan het bekijken. Dat zullen we niet vandaag afgeklopt hebben, maar hopen morgen meer duidelijkheid te bieden.”

“De meeste regels voor mensen die 48 uur in het buitenland zijn geweest, laten nog te veel uitzondering toe”, aldus de minister. “We willen wel dat grensarbeid nog mogelijk blijft, daarom is het geen makkelijke opdracht, maar we bekijken het in detail.”

“Maar ik geef toe dat we nog flink wat huiswerk hebben. Op Europees vlak is er nog een pak werk. We zouden beter met mekaar moeten afspreken. In ons land raken buitenlanders niet binnen zonder test waaruit blijkt dat hij of zij niet besmet is. Wel, die test zouden alle landen moeten verplichten. Op die manier kunnen we de gaten in de dijken samen gaan dicht timmeren”, besluit Vandenbroucke.