Voor viroloog Marc Van Ranst kan er geen sprake zijn van nieuwe versoepelingen in de nabije toekomst, ondanks de dalende cijfers. Premier Alexander De Croo (Open Vld) zette de deur op een kier voor versoepelingen, maar Van Ranst vindt dat een “heel slecht idee”. 

Het aantal coronabesmettingen en het aantal ziekenhuisopnames zit al een tijdje in dalende lijn. Inmiddels behoort ons land tot de beste leerlingen van de klas en vele mensen hopen dan ook dat binnenkort de eerste versoepelingen zullen volgen.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) was vandaag voorzichtig positief over mogelijke versoepelingen. “Als de cijfers de komende weken in de goede richting blijven evolueren, is het logisch dat we over versoepelingen gaan spreken”, aldus De Croo. “Maar geef ons nog een paar dagen, misschien een week, om naar de cijfers te kijken.”

Marc Van Ranst reageert in Het Nieuwsblad dat versoepelingen voor hem uit den boze zijn. Ook vanwege de zogenaamde Britse variant. “Nu zijn er hier en daar al besmettingen. Elke dag dat we die Britse variant hier kunnen tegenhouden en intussen op volle snelheid beginnen te vaccineren, zijn we een stapje dichter bij het normale. Maar het blijft bang afwachten. Nu versoepelen zou dan ook een heel slecht idee zijn.”