Partijvoorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken reageert in een interview met Het Laatste Nieuws na de ophef die enkele van zijn tweets zouden hebben veroorzaakt. Eerder vandaag postte hij enkele berichten op Twitter in verband met de nieuwe cijfers die aantonen dat een op de drie inwoners van België een buitenlandse achtergrond heeft.

“De verontwaardiging moet niet gaan over de term, maar wel over de cijfers”, reageert Van Grieken aan Het Laatste Nieuws. “Ik heb ook gevraagd aan verschillende journalisten welke term zij zouden gebruiken als de autochtone bevolking in de loop der tijd vervangen wordt door een nieuwe Vlaming. Geef me een andere term en ik zal die hanteren, maar de term ‘omvolking’ beschrijft redelijk goed het fenomeen. Gemeentes zoals Borgerhout of Molenbeek – eigenlijk een Vlaamse en Brusselse gemeente- zijn op vijftig jaar tijd helemaal omvolkt.”

“In Frankrijk hebben ze een Franse cultuur, in Vlaanderen een Vlaamse cultuur en in Engeland een Engelse cultuur”, gaat hij verder. “Dat is niet zo heel gek. We begrijpen goed dat er een Congolese cultuur is in Congo, maar dat ik ervoor pleit dat er een Vlaamse cultuur moet zijn in Vlaanderen is blijkbaar revolutionair. Dat begrijp ik niet.”

Van Grieken vreest vooral om de situatie in Brussel. “Als u naar de rand rond Brussel kijkt, dan zien we dat Nederlandstalige scholen onder druk komen te staan omdat er een instroom is vanuit Brussel van Franstaligen”, klinkt het. “Dat zijn niet Jean en Jean-Pierre die naar de Nederlandstalige scholen gaan, maar wel vaak kinderen van niet-Europese vreemdelingen. Laten we een kat een kat noemen. U mag op me schieten dat ik misschien een stoute term heb gebruikt, maar het probleem blijft natuurlijk wel.”