Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is niet te spreken over de uitspraken van Bart De Wever in een interview met HLN. De Wever zei dat Van Grieken bereid was enkele leden uit de partij te zetten in ruil voor deelname aan de Vlaamse regering, maar dat ontkent Van Grieken stellig. “Laat mij hier heel formeel over zijn: dit is een pertinente leugen.”

Na de verkiezingen van vorig jaar, waarbij Vlaams Belang de tweede grootste partij werd en grootste winnaar van de verkiezingen, werd de partij meermaals uitgenodigd door formateur Bart De Wever. Waarover die gesprekken gingen en of een regeringsdeelname van Vlaams Belang ook echt een serieuze optie was, werd nooit duidelijk. Maar in een interview met HLN beweert De Wever nu van wel, en dat Van Grieken bereid was daarvoor opofferingen te doen. 

“Tom gaf er blijk van dat hij heel goed besefte dat het verleden van zijn partij, sommige uitingen van zijn partij en heel concrete figuren in zijn partij bestuursdeelname in de weg stonden”, aldus De Wever. “Daar hebben wij heel concreet over gebabbeld.” Volgens De Wever werden er ook concrete namen genoemd zou Van Grieken er zelfs zelf over begonnen zijn. 

“Pertinente leugen”

Van Grieken reageert verbolgen op die beweringen van De Wever en ontkent die met klem. “Laat mij hier heel formeel over zijn: dit is een pertinente leugen. Dit is nooit ter sprake gekomen en ik heb zoiets nooit voorgesteld”, aldus Van Grieken. “Ik heb geen idee over welke personen hij het heeft. Hij heeft het mij nooit gezegd, nooit publiek en nooit onder vier ogen. Dit is liegen van het platste soort.”

Volgens Van Grieken gaat het om een strategische zet van De Wever. “Bart De Wever probeert de aandacht af te leiden van de verdeeldheid in zijn eigen partij. Heel veel mensen willen met het Vlaams Belang regeren, en dus wendt hij zich tot deze laffe streken en platte leugens”, klinkt het. “Bart De Wever ontpopt zich als een grote leugenaar om zijn politieke relevantie en zijn problemen in zijn eigen partij proberen af te leiden.”