De vaccinatiecampagne in ons land verloopt bijzonder moeizaam. België loopt achter op heel wat landen wat betreft het aantal gevaccineerden per 100 inwoners en bovendien liggen er momenteel bijna 240.000 vaccins letterlijk en figuurlijk in de diepvries. Vandenbroucke wijst met een beschuldigende vinger naar Pfizer.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) beloofde eind november dat de uitrol van de vaccinaties in ons land vlot zou verlopen. “Ik ga met u een weddenschap aan”, zei Vandenbroucke toen daarover. “Als dat niet lukt, moet u op mij schieten.”

Pfizer schuldige? 

Maar nu de uitrol van het vaccineren toch niet zo vlot verloopt als verwacht of gehoopt, neemt de kritiek op Vandenbroucke toe. Zelf vindt hij echter dat hij de befaamde weddenschap wel nog steeds aan het winnen is, en voor de problemen in de vaccinatiecampagne wijst hij naar farmabedrijf Pfizer. 

“Pfizer maakt het echt heel moeilijk voor de taskforce, we hebben twee weken na elkaar tegenvallers en er is veel onduidelijkheid in de berichten”, aldus Vandenbroucke. Onder meer het feit dat Pfizer minder flacons (maar wel evenveel dosissen) zal leveren, zou een streep door de rekening zijn, klinkt het. 

De geleverde flacons waren immers voorzien voor 5 dosissen, maar intussen is duidelijk dat uit een flacon 6 dosissen gehaald kunnen worden. Pfizer heeft echter een overeenkomt op basis van dosissen en niet flacons, en maakte daarom bekend dat ze in de toekomst minder flacons zullen leveren. Maar, zo stelt ons land nu, wij rekenden wel op die extra dosis per flacon.

Bijna 240.000 vaccins in voorraad

Te weinig vaccins luidt de verklaring voor de moeizame vaccinatiecampagne dus, maar een blik op de cijfers van het aantal vaccins in voorraad geeft toch een ander beeld. Momenteel zitten immers maar liefst 237.744 vaccins in de diepvries te wachten tot ze toegediend worden. Een tekort aan vaccins is er dus allerminst.

Wel zou er een tekort aan naalden zijn omdat ons land deze te laat en te weinig besteld zou hebben, al spreken verschillende bronnen elkaar daarover tegen. Eén ding is zeker, de vaccinatiecampagne verloopt ondanks de beloftes bijzonder stroef, en lang niet iedereen zal dus gevaccineerd kunnen worden voor de zomer. “Dat heb ik nooit gezegd”, aldus Vandenbroucke. “Ik ben daar voorzichtig in. Wanneer die campagne rond zal zijn, daar heb ik nooit een datum op geplakt, je weet dat nooit met zekerheid.”