België begon officieel op 28 december. Bij ons zijn het de bewoners van verzorgingstehuizen die als eerste een vaccinatie krijgen. Toch dient gezegd dat de prikken die begin deze week zijn gezet – zoals bij de 96-jarige Jos Hermans -, vooral symbolisch waren. De Belgische vaccinatiecampagne start pas vanaf maandag 4 januari. Bovendien riskeert ze ook heel lang aan te slepen.  Maar hoe doen andere Europese landen het?

Nederland maakte evenmin een goede beurt. De vaccinatiecampagne start er pas op vrijdag 8 januari. Nederland is daarmee het laatste land in de EU dat start met de toediening van coronavaccins. Daarop is bij onze Noorderburen flink wat kritiek ontstaan. Maar hoe zit het precies in andere EU-landen? Een beknopt overzicht.

Via de website ‘Our world in data’ kan u alle officieel gepubliceerde vaccinatie-cijfers opvolgen. Hou er rekening mee dat de cijfers niet op elk moment 100% up-to-date zijn. Maar het overzicht is bijzonder handig om de wereldwijde evolutie op te volgen. Ons land heeft nog geen cijfers doorgegeven. 

Wereldwijd gaat Israël er als een vaart van door. De vaccinatie gebeurt er bliksemsnel. De tweede plaats is voor Bahrain, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In heel wat andere Europese landen zijn intussen al duizenden mensen ingeënt. 

(lees verder onder deze tabel)

Onze buurlanden: Duitsland reeds 131.000 vaccinaties

in Duitsland startte de vaccinatiecampagne op 27 december. Net zoals de Fransen kozen de Duitsers ervoor de eerste vaccins toe te dienen aan bewoners van verzorgingstehuizen en hun verzorgers. Binnen Europa is Duitsland koploper met 131.000 vaccinaties.  Toch klinkt er kritiek. Duitsland besliste nochtans enige tijd terug om, los van de Europese Unie, zo’n 30 miljoen vaccins te bestellen.

In het Groot-Hertogdom Luxemburg, waar de vaccinatiecampagne de 28ste van start ging, zijn in twee dagen tijd al het personeel in ziekenhuizen en bemanningen van ambulances ingeënt. Vervolgens was het de beurt aan medewerkers en bewoners in verzorgingshuizen.

Hier staat de teller op 1.200 prikken.

In Frankrijk startte men op 27 december en waren eerst de ouderen in verzorgingstehuizen aan de beurt. Ook oudere verzorgers in verpleeghuizen maken deel uit van de 1 miljoen mensen die de Fransen de komende twee maanden willen vaccineren. Daarna zijn andere ouderen en ouder zorgpersoneel aan de beurt.

Zuid-Europa: in Portugal eerst het zorgpersoneel, in Spanje de ouderen in verzorgingstehuizen

Italië begon afgelopen zondag met de vaccinatie en geeft voorrang aan zorgpersoneel en aan ouderen. Volgens de officiële cijfers zijn al bijna 15.000 Italianen gevaccineerd.

Portugal legde de nadruk aanvankelijk op het zorgpersoneel. De eersten die gevaccineerd waren zijn medewerkers van ziekenhuizen. Daarna zijn senioren in verzorgingstehuizen aan de beurt. Er zijn al zeker 16.000 Portugezen gevaccineerd. In het eerste kwartaal van dit jaar zouden zo’n 1,2 miljoen mensen het coronavaccin krijgen.

Spanje begon op zondag 27 december en heeft ervoor gekozen om eerst ouderen in verzorgingstehuizen en hun verzorgers in te enten. Doel is dat tegen eind maart zo’n 2,5 miljoen Spaanse ouderen en hun verzorgers ingeënt zijn.

Oost-Europa: in Slowakije hebben politici voorrang

Hongarije startte op Tweede Kerstdag. Hongaarse artsen en ander zorgpersoneel staan vooraan om een prik te krijgen. Er zijn intussen al meer dan 5.000 mensen gevaccineerd. Daarnaast zijn ook 500 ziekenhuispatiënten gevaccineerd.

In Polen zijn sinds 27 december al zo’n 36.000 mensen gevaccineerd. De eersten die een prik kregen, waren ziekenhuismedewerkers. Naast medici en verzorgers worden ook hulpverleners, docenten, sociaal werkers en ouderen eerder gevaccineerd dan de rest van de bevolking.

Slowakije begon op 26 december met vaccineren en ook hier is het zorgpersoneel dat als eerste een prik kreeg. Daarnaast krijgen politici voorrang. Ook president Zuzana Čaputová plus verschillende ministers, parlementariërs zijn al gevaccineerd.

In Tsjechië zijn het de inwoners van verzorgingstehuizen die eerst aan de beurt zijn. Maar ook hier was de primeur voor de Tsjechische premier Andrej Babis. Slovenië heeft er eveneens voor gekozen ouderen in verzorgingstehuizen voorrang te geven.

Minister van Volksgezondheid Kostadin Angelov was afgelopen zondag de eerste Bulgaar die werd gevaccineerd. De tweede was de Orthodox-christelijke bisschop Tikhon Tiveriopolski.  Daarna volgden medici en verzorgers die op corona-afdelingen van ziekenhuizen werkzaam zijn. Zo’n 4.600 van hen hebben inmiddels een prik gekregen.

In Roemenië ging de vaccinatiecampagne op Tweede Kerstdag van start. Hier was de primeur voor artsen en verpleegkundigen die op corona-afdelingen van ziekenhuizen werken. Daarna volgen risicogroepen zoals ouderen en zieken, en mensen die in essentiële beroepen werkzaam zijn. In een week tijd zijn al bijna 11.000 Roemenen gevaccineerd.

In Kroatië staat de teller sinds zondag op bijna 8.000 vaccinaties sinds zondag. De Kroaten kozen ervoor bewoners van verzorgingstehuizen en hun verzorgers eerst te vaccineren. Ook EHBO-medewerkers en de medici die de vaccins toedienen krijgen voorrang.

Noord-Europese landen: Denemarken maakt tempo

Zweden startte op 27 december. Bewoners van verzorgingstehuizen kregen voorrang. Daarnaast komen verzorgers in deze tehuizen maar ook familieleden van bewoners in aanmerking voor een vaccinatie. 

De Deense vaccinatiecampagne begon met de vaccinatie van bewoners van verzorgingstehuizen, samen met verzorgers en chronisch zieken. Denemarken maakt tempo, want al bijna 24.000 Denen zijn gevaccineerd.

Finland, dat maandag begon met vaccineren, kiest om zorgmedewerkers eerst te vaccineren. Artsen en verpleegkundigen op corona-afdelingen van ziekenhuizen krijgen voorrang, net zoals medici die potentieel in contact kunnen komen met coronapatiënten. Zo’n 1.700 Finse zorgmedewerkers hebben inmiddels een prik gekregen.

Griekenland: ambtenaren en politici eerst

In Griekenland was er kritiek  bij de start van de vaccinatiecampagne omdat ministers en hoge ambtenaren voorrang kregen boven artsen en andere zorgmedewerkers. 

Op Cyprus kreeg president Nicos Anastasiades zondag als eerste een prik. Daarna was het de beurt aan de bewoners en het personeel van verzorgingstehuizen. Vervolgens volgen de 80-plussers en chronisch zieken. Dan pas zijn het de zorgmedewerkers.

Letland begon op maandag. Tot hiertoe hebben enkel zo’n 500 artsen en verpleegkundigen hebben het vaccin toegediend gekregen.

Het naburige Litouwen volgt dezelfde strategie, maar ging wel een dag eerder van start met vaccineren. Net zoals het kleine Malta, dat eveneens voorrang geeft aan zorgpersoneel. De Esten beginnen met vaccineren vanaf 6 januari.