De uitbraak van de Britse variant van het coronavirus in Edegem is te wijten aan een gezin dat zich bij terugkeer van vakantie niet aan de quarantaineregels hield. Duizenden mensen in Edegem moeten daardoor nu in quarantaine, al wordt gevreesd dat de uitbraak van de Britse variant niet meer te stoppen is. “Die mensen dragen een verpletterende verantwoordelijkheid.”

Gisteren raakte bekend dat er in Edegem en het naburige Kontich een uitbraak van de veel besmettelijkere Britse variant van het coronavirus werd vastgesteld. De scholen gaan er dicht en alle leerlingen, leerkrachten én hun familieleden moeten allemaal in quarantaine. Maar dat had vermeden kunnen worden indien één gezin zich aan de regels had gehouden. 

Het gezin keerde terug van vakantie uit een rode zone en moest dus verplicht een week in quarantaine bij terugkomst. Ze hielden zich niet aan die quarantaineregels en bleken besmet te zijn met de Britse variant, waardoor ze ook anderen besmet hebben. “De eerste besmetting hier had vermeden kunnen worden als men zich aan de regels hield rond de quarantaine na het reizen”, aldus Edegems burgemeester Koen Metsu (N-VA). 

Alle leerlingen en leerkrachten van de school zullen vandaag getest worden. “Dat zijn meer dan 500 kinderen”, aldus Metsu. “We verwachten vanavond al de eerste resultaten. De tests zullen dan een indicatie geven of er echt een uitbraak is of niet. De quarantaine blijft de rest van de week gelden.” Hoe dan ook, de uitbraak van de beruchte Britse variant in ons land lijkt een feit te zijn. Volgens experts kan dit zodra er een aantal besmettingen zijn vastgesteld niet meer tegengehouden worden. 

1 REACTIE