Twitter verwijdert het profiel van aftredend president Donald Trump (Rep.) permanent. Volgens het techbedrijf bestaat er een “risico op verder aanzetten tot geweld”.

“Na een nauwlettend overzicht van recente Tweets van het @realDonaldTrump-account en de context eromheen hebben we het account permanent geschorst vanwege het risico van verdere aanzetting tot geweld”, klinkt het.

Het profiel van Trump had meer dan 88 miljoen volgers. Het is de eerste keer dat Twitter het profiel van een staatshoofd verwijdert.

Inauguratie

Volgens Twitter waren twee tweets die Trump vrijdag postte in strijd met het beleid tegen verheerlijking van geweld. Het gaat onder meer om een tweet waarin hij zei dat hij de inhuldiging van Biden niet zou bijwonen. Volgens Twitter is het zeer waarschijnlijk dat die tweet mensen kan aanmoedigen geweld te plegen, aangezien Trump op die wijze de inauguratie zou delegitimeren en de ceremonie op die wijze als “veilig doelwit” beschouwd kan worden.

De tweede tweet die door Twitter geviseerd werd, bevatte de volgende inhoud: “De 75.000.000 grote Amerikaanse patriotten die op mij hebben gestemd, ‘AMERICA FIRST’ en ‘MAKE AMERICA GREAT AGAIN’, zullen tot ver in de toekomst een GIGANTISCHE STEM hebben. Ze zullen niet worden misbruikt of oneerlijk behandeld worden op welke manier dan ook, in welke vorm dan ook!”

“Deze twee Tweets moeten worden gelezen in de context van bredere gebeurtenissen in het land en de manieren waarop de verklaringen van de president kunnen worden gemobiliseerd door verschillende doelgroepen, met inbegrip van het aanzetten tot geweld, evenals in de context van het gedragspatroon van dit profiel in de afgelopen weken”, meldt Twitter.

Trump werd eerder deze week, na de bestorming van het Capitool, al tijdelijk geblokkeerd door Twitter. Ook Facebook en Instagram blokkeerden zijn account tot minstens het einde van zijn ambtstermijn.

1 REACTIE

  1. Ofschoon Trump soms raar over komt, legt hij nogal dikwijls de vinger op de wonde. Terwijl geheel de ‘opinievormende intelligentia’ tegen zijn persoon gekant is houdt hij stand bij het Amerikaanse middenveld. Nu zijn er discuties over hondersten van percentjes van de stemmen. Aangenomen dat alle stemmen reglemtair en correct geteld werden dan heeft Trump nog steeds de helft van de kiezers achter zich. Hoe zou dat toch komen? Verder merk ik dat het aantal traditionele Trump kiezers een gevestigde, stabiele en hard werkende groep is. Van de tegenstanders van Trump kan men dat niet zeggen : dezen worden als gelukszoekers in groote getalle vanuit latino en muslim landen aangevoerd. Is dat de definitie van ‘Democratisch’ ? Mag ik in Europa eigenlijk de zelfde tendens vast stellen.