De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft in een videoboodschap zijn verkiezingsnederlaag toegegeven, opgeroepen tot een ordelijke machtsoverdracht en het geweld in het Capitool van eergisteren veroordeeld.

“Zoals alle Amerikanen ben ik verontwaardigd over het geweld, de wetteloosheid en de chaos”, zei Trump. “De emoties lopen hoog op, maar de gemoederen moeten worden afgekoeld en de rust moet worden hersteld. Mijn campagne heeft elke wettelijke weg om de verkiezingsuitslag te betwisten rigoureus gevolgd. Mijn enige doel was om de integriteit van de verkiezingen te waarborgen.”

“Jullie dienen als president was de eer van mijn leven”

Volgens de aftredende president heeft hij “onmiddellijk” de Nationale Garde ingezet om het Capitool te beveiligen. Verschillende media beweerden eerder dat dat een beslissing was van vicepresident Mike Pence.

“Mijn focus is nu gericht op het verzekeren van een soepele, ordelijke en naadloze overdracht van de macht”, zei Trump. “Dit moment vraagt nu om genezing en verzoening.” Hij riep ook op tot nationale eenheid in de strijd tegen het coronavirus. “We moeten allemaal samenwerken. We hebben een hernieuwde nadruk op de burgerlijke waarden van patriottisme, geloof, liefdadigheid, gemeenschap en familie nodig”, klinkt het.

“Aan de burgers van dit land: jullie dienen als president is de eer van mijn leven geweest. Aan mijn geweldige achterban: ik weet dat jullie teleurgesteld zijn, onze ongelofelijke reis begint nog maar net”, besloot Trump.