De transfers van Vlaanderen naar Wallonië bedragen in 2021 7,1 miljard euro, wat neerkomt op 1.000 euro per Vlaming. Dat bedrag zal de komende jaren verder oplopen. Zo bericht De Tijd

In 2021 vloeit 7,1 miljard euro Vlaams belastinggeld naar Wallonië, wat neerkomt op 1.000 euro per Vlaming. Dat blijkt uit de transferstudie van André Decoster en Willem Sas. Vlaams parlementslid Chris Janssens (Vlaams Belang) vroeg de cijfers op. “Wallonië slaagt er kennelijk maar niet in om financieel-economisch orde op zaken te stellen”, zegt Janssens in De Tijd.

De transferstudie onderzoekt uit welke regio de inkomsten van de federale overheid afkomstig zijn en naar welke regio de uitgaven gaan. Een regio die meer geld krijgt dan ze bijdraagt, is een netto-ontvanger. Als een regio meer betaalt dan ze ontvangt, is ze een nettobetaler. Transfers zijn geldstromen van de nettobetaler naar de netto-ontvanger.

De transfers van nettobetaler Vlaanderen richting Wallonië zullen de komende jaren verder stijgen. In 2018 en 2019 bedroegen die 6,9 miljard, in 2022 stijgt dat naar 7,2 miljard. Daarnaast nemen ook de transfers vanuit Brussel naar Wallonië toe.

Janssens wil de transfers aansnijden bij een volgende staatshervorming. “Hoog tijd om dit thema opnieuw onder de loep te nemen en de stromen af te bouwen.”

2 REACTIES