Voormalig minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) betreurt de vernietiging van de Vlaamse regeling rond zonnepanelen door het Grondwettelijk hof naar eigen zeggen “enorm”. “Wij hadden hele goede bedoelingen”, klink het in De Afspraak.

Het Grondwettelijk Hof vernietigde vorige week de regeling rond de virtueel terugdraaiende teller van de elektriciteitsmeter voor zonnepanelen. De Vlaamse regering had echter beloofd dat wie vorig jaar nog zonnepanelen installeerde, nog 15 jaar van die regeling kon genieten.

Tommelein: “We hadden hele goede bedoelingen”

Tommelein was tussen 2016 en 2018 minister van Energie in de Vlaamse regering. Hij zegt de feiten “enorm” te betreuren. “Ik moet zeggen dat het me wel gepakt heeft”, zegt Tommelein. “Ik betreur dit enorm. Ik denk dat we hele goede bedoelingen hebben gehad. Mijn opdracht  was toen om de mensen te overtuigen om zonnepanelen te plaatsen. Ik heb geprobeerd om mensen te overhalen en een groot draagvlak te creëren en ik vind het bijzonder jammer dat dat nu weg is.”

De voormalige minister vind naar eigen zeggen dat men alles moet doen om de afspraken na te komen “en ervoor te zorgen dat die zonnepanelen terugverdiend worden”, mét rendement. Hij belooft dat de Vlaamse regering de mensen blijft steunen. “We zullen er alles aan doen om compenserende maatregelen te nemen om die problematiek aan te pakken”, klinkt het.

“Welke compensaties je ook doet, het zal geld kosten”, erkent Tommelein. De voorgestelde compensaties zullen de belastingbetaler zo’n half miljard euro kosten.