In het Oostenrijkse Sankt Anton staan een 300-tal toeristen op de skilatten uit landen die een verbod hebben om er plezierreizen te maken. De toeristen, uit voornamelijk Groot-Brittannië, Denemarken en Zweden, doen zich voor als seizoenarbeiders om zo de wet te omzeilen en te kunnen gaan skiën.

In Oostenrijk bleven de skipistes allemaal open maar hotels en horecazaken sloten wel de deuren. De pistes werden aanvankelijk opengehouden voor de inwoners van Oostenrijk zelf. Britse toeristen zijn niet meer welkom in het land, uit vrees voor de nieuwe coronavariant. Toch weten enkele Britten de wet te omzeilen om te kunnen gaan skiën. “Sinds Kerstmis zien we elke dag zo’n tien tot vijftien buitenlanders toekomen”, klinkt het bij burgemeester Helmut Mall. “Ze vertellen ons dat ze op zoek zijn naar seizoenswerk, maar hier is geen werk te vinden.” 

Ook de Deense zender DR onthulde deze week dat verschillende jonge Denen naar Sankt Anton afreisden om op skivakantie te gaan. Er werden online handleidingen gevonden om de wetgeving, die buitenlandse toeristen in Oostenrijk weigert, te omzeilen. Op de sociale media werden foto’s teruggevonden van illegale feesten nabij de skipistes. “Jonge Zweden, Denen en Britten houden après-skifeestjes in Sankt-Anton”, klinkt het bij een Weense journalisten. “Naïef te denken dat dit niet bijdraagt aan het binnenhalen van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant.”