Duizenden tot tienduizenden aanhangers van Navalny zijn beginnen betogen in de straten van Moskou. Reuters spreekt over zeker 40.000 betogers en bijna 900 arrestaties. De Russische minister van Binnenlandse zaken spreekt over slechts 4.000 mensen. De betogers eisten de vrijlating van Navalny die momenteel opgesloten zit in de gevangenis.

Navalny werd vorige week gearresteerd. In 2014 werd hij namelijk veroordeeld voor fraude, hoewel hij blijft beweren dat de bewijzen tegen hem gefabriceerd waren. Hij kreeg geen effectieve celstraf, maar moest zich twee keer per maand melden bij de Russische Penitentiaire Dienst, FSIN, tot 29 december 2020. Toen hij echter opgenomen werd in het ziekenhuis met vergiftiging, lukte dat niet meer. De Russische rechtbanken hebben daarom zijn voorwaardelijke straf omgezet tot effectieve tijd. Volgens critici was dit een manier om hem te verbannen, maar Navalny zei dat hij “niet bang was” en keerde toch terug naar Rusland.

Protesten voor vrijlating van Navalny

Nu gingen tienduizenden mensen de straat op om voor zijn vrijlating te protesteren. Yulia Navalnaya, zijn vrouw, is ook gearresteerd. Protesten en manifestaties zijn momenteel illegaal in Rusland wegens het coronavirus. Men moet eerst toestemming vragen, maar dat wordt normaal geweigerd wegens de huidige toestand. OMON, de oproerpolitie, kon mede daardoor zeer veel mensen aanhouden. Ook in andere steden kwamen mensen op straat. In het Verre Oosten van Rusland in de stad Vladivostok en in de stad Chabarovsk kwamen bijvoorbeeld ook verschillende manifestanten op straat.

Amerika en EU veroordelen Rusland

De Verenigde Staten veroordeelt Rusland voor de “brutale methodes van de politie.” Washington vindt namelijk dat de Russische politie te hardhandig heeft opgetreden tegenover te betogers en, naar verluidt, tegen journalisten. Ook de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid Josep Borrell veroordeelt het “evenredige geweld van de Russische politie” en “het afsluiten van internet- en telefoonverbindingen.” De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag samen en dit onderwerp staat op de agenda. Borrell wil “de zaken bespreken en eventueel volgende stappen zetten.”

1 REACTIE

  1. Niettegenstaande drakonische repressiemaatregelen betoogden tienduizenden Russen, van Moskou tot Vladivostok, in het Verre Oosten, tegen de opsluiting van Aleksandr NAVALNYJ en tegen de alomtegenwoordige corruptie van Poetins machtskliek. Niet honderden maar duizenden Russen werden gearresteerd. Een groot deel van de manifestanten zijn jongeren die geboren en getogen zijn onder Poetin maar die zijn twintigjarige heerschappij meer dan beu zijn.

    Als Poetin van Navalnyj geen martelaar wil maken, kan hij Navalnyj nog altijd naar het Westen verbannen door hem te beroven van zijn Russisch staatsburgerschap. Dat deed KGB-chef Joerij ANDROPOV, Poetins leermeester, destijds met Aleksandr SOLZJENITSYN, na de publicatie van diens Goelag-Archipel in het Westen. Solzjenitsyn werd toen gearresteerd, op beschuldiging van landverraad ter dood veroordeeld, maar 12 uur later, op 13 februari 1974, op een vliegtuig naar Frankfurt-am-Main gezet. In de USSR onder Brezjnjev werden dissidenten met een al te grote bekendheid door de KGB voor de volgende keuze geplaatst : verbanning naar het Oosten (Siberië) of verbanning naar het Westen.