Theo Francken heeft gereageerd op de veroordeling van Melikam Kucam, die vandaag veroordeeld werd tot 8 jaar cel omdat hij humanitaire visa verkocht toen Francken staatssecretaris was. “Een zware straf is gepast”, vindt Francken, die zijn beleid wel blijft verdedigen. 

Toen Theo Francken staatssecretaris voor Asiel en Migratie was, fungeerde Melikam Kucam als één van de contactpersonen voor het uitreiken van humanitaire visa. Met die humanitaire visa konden Syrische christenen, die vervolging riskeerden in Syrië, veilig naar België gebracht worden. Maar uit onderzoek blijkt dat Kucam die visa ook verkocht, wat uiteraard niet kan.

Kucam blijft beweren onschuldig te zijn, maar vandaag werd hij door de correctionele rechtbank wel veroordeeld tot 8 jaar cel wegens mensensmokkel, passieve omkoping en deelname aan een criminele organisatie. Terecht, vindt Francken. “Ik heb altijd verklaard dat als Melikam Kucam schuldig bevonden zou worden door de rechtbank, hij ook streng gestraft moet worden. Mensensmokkelaars moeten hard aangepakt worden, dit valt op geen enkele manier goed te praten.”

Francken benadrukt dat niemand van zijn kabinet ooit beschuldigd of veroordeeld is, en verdedigt zijn beleid. “Ik blijf achter mijn beleid staan waarbij we vele Syrische Christenen hebben kunnen redden uit de klauwen van IS. Kucam was binnen die operatie een van de vele contactpersonen voor de humanitaire luchtbrug, aangeduid door de Assyrische kerkgemeenschap uit Mechelen. Hij maakte volgens het vonnis misbruik van die functie, en dat op kap van de meest kwetsbaren. Een zware straf is dan ook gepast.”

1 REACTIE