In 2020 is zowel het aantal asielaanvragen als het terugkeercijfer van mensen zonder papieren gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Fedasil en de Dienst Vreemdelingenzaken. Daarnaast is ook de verwijdering van criminelen zonder papieren afgenomen. “Dat is eigenlijk een succesoperatie in deze pandemie”, zegt Sammy Mahdi (CD&V) in Het Laatste Nieuws.

Vorig jaar werden 4.896 mensen teruggestuurd, een daling met 43 procent tegenover 2019. Toen waren dat er nog 8.706. Vooral tijdens de eerste maanden van de coronacrisis werd het terugkeerbeleid sterk verstoord. Door de sanitaire maatregelen daalde het aantal beschikbare plaatsen in de gesloten centra.

Binnen de gedwongen terugkeer daalde ook de verwijdering van criminelen. In 2020 betrof het 1.156 verwijderingen, vergeleken met 1.469 in 2019. Dat is een daling met 21 procent. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) reageert tevreden. “Dat is eigenlijk een succesoperatie in deze pandemie.”

Vrijwillige terugkeer

Het aantal terugdrijvingen, de onmiddellijke verwijdering van mensen zonder geldige documenten aan de grens, is met 65 procent gedaald. Het aantal reizigers op Zaventem is echter ook met 77 procent gedaald. In 2020 werden 808 personen teruggestuurd, het jaar voordien waren dat er 2.318.

In 2020 keerden 1.956 mensen vrijwillig terug, ten opzichte van 2.559 in 2019. “De vrijwillige terugkeer is minder teruggevallen tijdens de coronacrisis. Mensen stappen vrijwillig in dit terugkeertraject. Dat betekent dat zij misschien tijdens de crisis inzagen dat ze toch beter in hun eigen land een nieuwe toekomst zoeken”, besluit Mahdi.