Vlaanderen liep als gevolg van de ‘tax shift’ van de regering-Michel 591 miljoen euro aan belastinginkomsten mis in 2019. Dat schrijft De Tijd op basis van een studie van het departement Financiën en Begroting. De Vlaamse regering wil evenwel niet weten van een nieuwe belastingverhoging. “Ons land kent een hoge belastingdruk”, klinkt het.

De ‘tax shift’ moest de belastingen op arbeid naar belastingen op kapitaal en consumptie verschuiven. De belastingvrije som werd verhoogd en de personenbelasting werd aangepast om werken meer te doen lonen.

Vlaanderen heft opcentiemen op de federale personenbelasting. Aangezien die personenbelasting daalde, haalde Vlaanderen ook minder inkomsten uit de opcentiemen. In 2016 ging het om 69 miljoen euro minder inkomsten, in 2018 388 miljoen en in 2019 600 miljoen. Naar verwachting zal dat bedrag blijven stijgen tot meer dan 800 miljoen euro per jaar.

Vlaamse regering wil niet weten van nieuwe belastingverhoging

Niets verhindert de Vlaamse regering om de opcentiemen te verhogen. “Vlaanderen kan de taxshift ook terugdraaien door de opcentiemen te verhogen”, zegt professor Publieke Financiën André Decoster (KU Leuven). “Niemand verhindert dat. De autonomie betekent net dat je de mogelijkheid hebt om niet akkoord te gaan met wat federaal besloten is, maar Vlaanderen maakte vooralsnog geen gebruik van die bevoegdheid.”

De N-VA en de Vlaamse regering zijn echter niet van plan om dat te doen. “Ons land kent een hoge belastingdruk”, zegt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). “Die verhogen lijkt me onverstandig.”

De studie, die de dynamische budgettaire gevolgen van de zesde staatshervorming in kaart brengt, wordt vandaag gepubliceerd door onderzoeksgroep Vives.