Het Agentschap Inburgering en Integratie vertaalt de informatie rond het coronavirus en de vaccinatiecampagne in meer dan 25 verschillende talen. Dat meldt het kabinet van Vlaams Minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld). Inburgeraars zullen ook proactief opgebeld en gecontacteerd worden. “We mogen niet blind zijn dat sommige mensen nog geen Nederlands kunnen”, klinkt het.

Steden en gemeenten zijn momenteel bezig met de opbouw van hun vaccinatiecentra. Ze moeten klaar zijn om de brede vaccinatiefase te beginnen van zodra er voldoende vaccins geleverd zijn. 

 “Het is in ieders belang dat we zoveel mogelijk mensen vaccineren. Minstens 70 procent van de mensen moet zich laten vaccineren om groepsimmuniteit te bekomen. We moeten daarom ook aandacht hebben voor mensen die onze taal nog niet zo goed beheersen”, legt Somers uit.

Om die doelstelling te halen koos de minister ervoor om in Vlaanderen 95 vaccinatiecentra op te richten. “Het is de ideale mix tussen nabijheid en logistieke haalbaarheid. De nabijheid zorgt ervoor dat de drempel minder groot wordt. Daarnaast werken we samen met de taxisector, de Minder Mobielen Centrale en het expertisecentrum Toegankelijkheid zodat ook minder mobiele mensen zich vlot kunnen laten vaccineren”, klinkt het bij Somers.

Informatie beschikbaar in meer dan 25 verschillende talen

Het Agentschap Inburgering en Integratie vertaalt de informatie rond het coronavirus en de vaccinatiecampagne in meer dan 25 verschillende talen. De informatiebrochure geeft een antwoord op vragen zoals “Waarom is vaccinatie belangrijk?”, “Waar en wanneer krijg ik een vaccin?”, “Is het vaccin veilig en hoe werkt het?”, en “Hoeveel kost de vaccinatie?”.

Daarnaast contacteert het Agentschap Inburgering en Integratie inburgeraars om hen meer informatie te geven over de vaccinatiecampagne. Nieuwkomers worden proactief opgebeld.

Vlaams minister van Samenleven Bart Somers: “Alle vertalingen gebeuren binnen het kader van onze taalwetgeving en gaan gepaard met een Nederlandse tekst volgens de richtlijnen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. We moeten blijven inzetten op de kennis van het Nederlands, want zonder de kennis van onze taal kan je niet volwaardig participeren in onze samenleving. Maar we mogen tegelijkertijd niet blind zijn voor het feit dat sommige mensen nog geen Nederlands kunnen. Als we dit virus willen verslaan, moeten we iedereen bereiken.”