Join.Vlaanderen en Minderhedenforum ondertekenden vandaag een engagementsverklaring om samen werk te maken van een nieuwe participatieorganisatie. Na de hele heisa, waarbij het Minderhedenforum naar de Raad van State trok om de beslissing van Vlaams Minister Bart Somers (Open Vld) aan te vechten, is hij blij met het akkoord. “De maatschappelijke uitdaging om een inclusief Vlaanderen te realiseren is groot. De nieuwe participatieorganisatie zal meewerken aan concrete oplossingen op het lokale terrein om gelijke kansen te bevorderen en actief en gedeeld burgerschap te stimuleren.”

De afgelopen weken is er nochtans stevig onderhandeld om die samenwerking tussen Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum te bekomen. Ook Somers zelf stuurde daar op aan, hoewel hij in eerste instantie duidelijk zijn voorkeur voor Join.Vlaanderen had uitgesproken. De twee organisaties ondertekenden nu een engagementsverklaring met richtlijnen voor een gezamenlijke visie en doelstellingen. Om die samenwerking te smeren zorgde de minister voor een werkingsbudget van 850.000 euro per jaar

Bart Somers reageert tevreden: “Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum zijn partners met hetzelfde doel. Met de nieuwe participatieorganisatie gaan we aan de slag voor een inclusief Vlaanderen met meer gelijke kansen en meer actief en gedeeld burgerschap.”

“De nieuwe participatieorganisatie brengt vanuit de superdiversiteit, diverse netwerken, organisaties en burgers samen om te timmeren aan een inclusieve samenleving”, klinkt het in een persbericht.

Bart Somers: “Ik geloof niet in een Vlaanderen van gemeenschappen, maar in een Vlaanderen van burgers met een meerlagige identiteit. Een Vlaanderen waar we meer mét en minder naast elkaar leven. Waar we niet terugplooien, maar juist ontmoeting stimuleren.”

Join.Vlaanderen werd pas in september opgericht met als doel de nieuwe Vlaamse participatieorganisatie te worden  

De nieuwe participatieorganisatie formuleert vooral beleidsadviezen. Daarnaast moet ze volgens Somers evolueren “naar een echte netwerkorganisatie die werk maakt van meer concrete acties op het terrein”.

Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum stellen nu eerst een transitiecomité samen. Dat zal bestaan uit acht vaste leden. Eind dit jaar zou de nieuwe participatieorganisatie een feit zijn.

Kathleen Van den Daele, woordvoerster van het Minderhedenforum. “Wij zijn alvast bereid om verder te timmeren aan een inclusief Vlaanderen en onze constructieve en kritische rol hierin verder op te nemen”.

Ferki Hoti: “We gaan dan ook verder op de ingeslagen weg om dit mee te realiseren. Door onze acties op het terrein te versterken en verder uit te bouwen waar we mét elkaar aan concrete projecten werken”.

Een zelfde geluid klinkt er bij Hoti’s collega Naziha Maher: “We pakken dit samen aan met individuen, organisaties, experts en ervaringsdeskundigen. We kunnen hierbij beroep doen op onze eigen jarenlange ervaring en een netwerk van uiteenlopende expertises”.

Deze vzw zag pas op 28 november 2020 het licht. Toch treffen we heel wat oudgedienden uit het ‘maatschappelijk middenveld’ aan. Die hebben allen een aantal zaken gemeen. Een jarenlange ervaring in de ‘vzw-industrie’ en in het netwerken tussen organisaties. En ze genieten de steun van Vlaams Minister Bart Somers. 

Over de achtergrond van de verschillende oprichters van de nieuwe VZW Join.Vlaanderen leest u deze week alles in ‘t Pallieterke.