Vanavond heeft de Britse premier Boris Johnson opnieuw een lockdown aangekondigd. Ook de scholen moeten gesloten blijven tot half februari. De snelle verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus laat Johnson geen andere keuze. De Britse ziekenhuizen zijn op dit moment 40% voller dan tijdens het ergste van de crisis in het voorjaar. Dat meldt ‘De Telegraaf’.

Het aantal coronabesmettingen bedraagt al een week lang meer dan vijftigduizend nieuwe gevallen. Op maandag werden 58.784 nieuwe besmettingen gemeld. Ruim vierhonderd Britten overleden als gevolg van de ziekte.

Zorgverleners, artsen en verpleegkundigen hebben de afgelopen dagen massaal gewezen op de ernst van de situatie in de ziekenhuizen. Ondanks de sinds Kerst genomen maatregelen blijft het aantal patiënten toenemen. Het totaal aantal coronadoden is intussen opgelopen tot meer dan 75.000.

De druk op Boris Johnson was dan ook te groot. Zondagochtend riep Johnson de ouders nog op waar mogelijk hun kinderen vooral naar school te sturen. Maar na nauwelijks één schooldag is hij gedwongen daarop terug te komen. Het grote verschil met de lockdown van november is dat nu toch beslist is om ook scholen te sluiten. 

Toch is er ook een lichtpuntje. Vandaag is een in Engeland ontwikkeld eenvoudiger vaccin tegen het coronavirus in gebruik  genomen. Johnson hoopt dat half februari de meest kwetsbare Britten zullen gevaccineerd zijn. Het vaccin werkt immers pas echt na ruim drie weken.