Sammy Mahdi duikt steevast op in de lijstjes van jonge politici om in de gaten te houden. De CD&V’er maakte een heuse blitzcarrière en zetelt in de nieuwe regering-De Croo, met nog maar 32 jaar op te teller, aan het hoofd van het departement Asiel en Migratie. Weekblad ‘t Pallieterke ging met hem in gesprek.

Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.

Mahdi heeft naar eigen zeggen begrip voor het wantrouwen van vele burgers ten aanzien van de migratieproblematiek. “Hoe zou je zelf zijn als in de realiteit slechts 18 procent van de personen die moeten terugkeren, ook effectief terugkeert”, klinkt het. “Hoe zou je zelf zijn als je in je eigen gemeente te horen krijgt dat er binnen twee weken een asielcentrum komt, waarbij ze eerst zeggen dat het zoveel man zal tellen, waarna het er een week later het dubbele wordt? Zo zorg je niet voor draagvlak. Zo heb je geen respect voor de eigen burger.”

Mahdi: “Veel mensen denken aan een bepaalde huidskleur een bepaalde mening te moeten koppelen”

Het frustreert de CD&V’er, die zichzelf steevast als centrumrechts bestempelt, dat mensen in het zowel het linkse als het rechtse kamp “een intentieproces voeren op basis van huidskleur”. “Omdat ik een huidskleur heb die anders is dan de gemiddelde Vlaming, zou ik – en ik citeer de gemiddelde twitteraar die mij daarop aanvalt – ‘mijn eigen kiesvee importeren'”, zegt Mahdi. “Moeten we dan ook veronderstellen dat een blanke politicus automatisch alle migranten zal tegenhouden?”

Mahdi was kritisch voor Assita Kanko (N-VA), die recent in ‘t Pallieterke liet optekenen dat de term “islamofobie onzin is”. De staatssecretaris vindt dat islamofobie wel degelijk bestaat, al wordt de term volgens hem “vaak te pas en te onpas gebruikt, net zoals het woord ‘racisme’ vaak te pas en te onpas wordt gebruikt”.

Het is niet de enige term die vaak misbruikt wordt, vindt Mahdi. “Onlangs had Theo Francken kritiek op de minister van Defensie, die toevallig een vrouw is”, klinkt het. “Hem werd toen seksisme verweten. Ik vond dat seksismeverwijt aan het adres van Francken niet correct.”

Lees het volledige interview hier of koop de nieuwste papieren versie van ‘t Pallieterke.