Rusland is veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg wegens mishandeling van Georgische militairen en burgers in 2008. Toen vochten Georgië en Rusland een oorlog uit die ervoor zorgde dat Abchazië en Zuid-Ossetië zich afscheurden van Georgië, al worden die twee landen door het merendeel van de wereld niet erkend. Daarnaast zou Rusland verhinderd hebben dat Georgische militairen en burgers konden terugkeren naar deze gebieden.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens is een instelling van de Raad van Europa, wat veel ouder is dan de Europese Unie. Het Hof is verantwoordelijk voor de naleving van de  Conventie voor de Rechten van de Mens uit 1950. 47 landen zijn lid van de Raad van Europa, waaronder alle EU-lidstaten, maar ook nog vele andere landen zoals Turkije, Oekraïne en Rusland. Daarnaast zijn staten zoals Canada, Israël, Japan, de VS en zelfs Vaticaanstad waarnemende staten. De Raad van Europa is makkelijk te verwarren met de EU, zeker omdat de Raad dezelfde vlag gebruikt, maar de RvE is ouder, heeft meer leden en is een volledig andere organisatie.

Tweeledig offensief op Georgië in 2008

In de zomer van 2008 voerde Rusland een tweeledig offensief uit. Eerst werden de gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië binnengevallen, enkele uren later werd Georgië zelf geviseerd. Het noorden van het land werd wekenlang bezet door de Russische soldaten en Abchazië en Zuid-Ossetië riepen hun onafhankelijkheid uit. Rusland erkent die onafhankelijkheid, enkele andere landen zoals Venezuela en Nauri volgden later, maar het leeuwendeel van de wereld erkent ze niet. Ook voor België blijven de twee gebieden gewoon deel van Georgië.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg echter dat Rusland oorlogsmisdaden tegen Georgiërs heeft begaan. Gevangenen werden bijvoorbeeld, naar verluidt, mishandeld en etnische Georgiërs mochten niet terugkeren naar de twee afgescheurde gebieden. Daarom wil het Hof dat Rusland deze situaties onderzoekt en verantwoordelijkheid opneemt om correcte sancties te treffen. Het Kremlin wil dit echter niet doen. De Russische overheid beweert dat het niet bewezen is dat Russische troepen zich direct hebben ingemengd en een onderzoek dus overbodig is.