De regering-De Croo draagt drie jonge, Franstalige en progressieve kandidaten voor als kandidaat-rechter in het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Dat schrijft De Standaard.

Alle drie de kandidaten zijn Franstalig, aangezien het mandaat tussen de taalgroepen wisselt en de vorige lichting Nederlandstalig was. De eerste kandidate is de 48-jarige strafrechtspecialiste Maïté De Rue, die bij Open Society van George Soros werkt. In het verleden werkte ze onder meer op het kabinet van voormalig minister Laurette Onkelinx (PS). 

De tweede kandidate is de 49-jarige Sylvie Sarolea, professor migratierecht en mensenrechten aan de UCLouvain. Haar advocatenkantoor verdedigt vaak migranten en vluchtelingen. Ze was in het verleden erg kritisch voor toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

De jongste kandidaat is de 42-jarige mensenrechtenspecialist Frédéric Krenc, die aan verschillende Franstalige universiteiten doceerde. Hij begon als stagiair bij Françoise Tulkens, die te boek staat als een van de meest progressieve rechters van Europese mensenrechtenhof.

Slechts één van hen wordt dit voorjaar gekozen door het parlement van de Raad van Europa.