In 2020 is in totaal meer dan 65 ton cocaïne in beslag genomen in de Antwerpse haven. Dat is drie ton meer dan het jaar voordien. De cocaïne heeft in totaal ongeveer een straatwaarde van 7,5 miljard euro.

De grensinspectiepost op Linkeroever heeft dinsdagochtend de cijfers van de drugsvangst van het afgelopen jaar bekendgemaakt. Daaruit blijkt dat er vorig jaar 65,4 ton cocaïne is onderschept. Daarnaast werden er ook meerdere tonnen hasj en grondstoffen voor synthetische drugs in beslag genomen. Ook onderschepte men 446 kilogram heroïne en 336 kilogram marihuana. Maar dit zou slechts om een peulschil gaan van alle drugs die doorgesluisd worden in de Antwerpse haven.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vertelt dat ze extra zullen blijven inzetten om de haven van Antwerpen proper te houden. “De cijfers maken de grote opdracht en uitdaging van onze douane duidelijk”, klinkt het. “We blijven inzetten op onze 100%-scanning waarbij zo veel mogelijk hoogrisicocontainers gescand zullen worden.” Daarvoor zullen er extra scanners aangekocht worden.