Tijdens de gemeenteraad van de stad Brussel zijn gisteren ook vragen gesteld over de manifestatie van 24 januari. Die was eerst toegelaten, vervolgens verboden, en finaal ‘gedoogd’. Volgens PVDA-raadslid Dhont was er geen sprake van rellen en was de politie de oorzaak van “terreur en haat”.

De Brusselse politie was goed voorbereid, had steun van de federale politie, en pakte uiteindelijk meer dan honderd manifestanten op. Daarbij was ook de zelfbenoemde ‘bemiddelaar’ Yassine Boubout. In haar tussenkomst verwees het PTB-PVDA gemeenteraadslid Riet Dhont (69) enkele keren naar Boubout die ze tijdens de betoging “de hele tijd via Instagram had gevolgd”.

(Lees verder onder dit filmpje)

Dhont noemde zich de ‘woordvoerder’ van de jongeren. Maar het meest frappante in haar hele tussenkomst was dat ze consequent weigerde te spreken over “rellen”. Ze besloot met de opmerking dat de Brusselse politie zelf oorzaak was van de “terreur en haat” die er heerste.

Omdat sommige zaken nu eenmaal niet in woorden kunnen omschreven worden maakten we voor u een compilatie van de meest markante delen van haar tussenkomst die in totaal inclusief vraag en antwoord ca. vijf minuten duurde. 

De volledige gemeenteraad kan u steeds HIER herbekijken. 

Bron: Stad Brussel Gemeenteraad Live
Montage en ondertiteling:© Kristof Luypaert