De terreurgroep Jaish-ul-Hind, waarvan beweerd wordt dat ze banden heeft met Iran, heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor een terreuraanval op de Israëlische ambassade in New Delhi, de hoofdstad van India. Dat beweren Indiase media en de Jerusalem Post.

Niet ver van de ambassade deed zich een ontploffing voor. Er vielen geen gewonden en de ambassade werd niet beschadigd. Al snel kwam een onderzoek op gang, was de ontploffing een ongeluk of een aanval? Het bleek om een geïmproviseerd explosief te gaan, waardoor meerdere ramen gesneuveld zijn in een straal van 20-25 meter.

Enkele uren later werden enkele Iraniërs aangehouden en ondervraagd door de Indiase veiligheidsdiensten. De explosie werd zeer serieus genomen. Eerst en vooral was het zeer dicht bij de Israëlische ambassade. Daarnaast waren de Indiase president Ram Nath Kovind en de premier Narendra Modi aanwezig op een militaire ceremonie op minder dan een kilometer van de ontploffing.

Brief ontdekt over Qassem en Iran

Uiteindelijk werd een brief ontdekt van anderhalve pagina groot waarin beweerd wordt dat “dit nog maar een voorproefje is.” Daarnaast spreekt de brief over de Iraanse generaal Qasem Soleimani die omkwam in een Amerikaanse drone-aanval op bevel van voormalig president Donald Trump. De terreurorganisatie Jaish-ul-Hind eiste later de verantwoordelijkheid op via een Telegrambericht.

Het lijkt er dus op dat dit enerzijds een wraakactie was op een Amerikaanse bondgenoot voor de dood van generaal Qassem. Qassem was een held voor vele Iraniërs en pro-Iraanse militanten, maar voor Amerika was hij een terrorist. Na de bestorming van de Amerikaanse ambassade en enkele incidenten tussen Iran en de VS, besloot Trump Qassem uit te schakelen. Dat leek even Iran en Amerika tot volledige oorlog te drijven. Iran en zijn bondgenoten blijven wraak zweren.

De Koude Oorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië, het conflict met Israël

Anderzijds was dit een aanval gericht op Israël. Iran probeert invloed te verkrijgen in het Midden-Oosten. Enerzijds staat Saoedi-Arabië daarvoor in de weg. De Soennieten, gesteund door Saoedi-Arabië, en de Sjiieten, gesteund door Iran, worden daardoor vaak tegen elkaar opgezet in een soort Koude Oorlog tussen de twee landen. Anderzijds is Israël een doorn in het oog van Iran.

Hoewel, mede dankzij Donald Trump, de relaties tussen Israël en verschillende Midden-Oosterse en Islamitische landen zijn genormaliseerd, blijft Iran zich zeer vijandig opstellen naar verschillende buurlanden. De instabiliteit in het Midden-Oosten blijft mede daardoor problematisch. Het einde van de conflicten zijn nog lang niet in zicht.