In een interview met De Zondag kijkt premier Alexander De Croo (Open Vld) hoopvol naar 2021. Hij benadrukt evenwel dat het vrije leven nog niet helemaal terug is. “Ik hoop dat we tegen het einde van de zomer opnieuw een ietwat normaal leven kunnen leiden”, klinkt het.

Voor premier Alexander De Croo (Open Vld) is de grootste uitdaging dit jaar om de mensen gemotiveerd te houden. “Wie het vaccin krijgt, kan niet meer zelf ziek worden, maar kan het virus wel nog overdragen. De mensen moeten dat goed beseffen. Het is daarom dat we niet meteen alle regels kunnen lossen. Ook wie gevaccineerd is, moet zich aan de maatregelen houden. Het vrije leven is helaas nog niet helemaal terug”, benadrukt De Croo.

Wanneer dan wel, wil De Zondag weten. Als 70 procent van de bevolking gevaccineerd is? “Dat is wat wetenschappers zeggen. Ik hoop dat dat lukt tegen het einde van de zomer, dat we dan opnieuw een ietwat normaal leven kunnen leiden. Dat is het perspectief dat ik kan geven.”

De Croo hoopt dat er nog versoepelingen komen voor 1 maart. “Als de cijfers verder dalen, en we duiken onder de 800 besmettingen per dag, dan moet er iets mogelijk zijn. We hebben dat dus allemaal samen in handen. Wil u terug naar de kapper, hou u dan aan de regels.”

“We doen dit om een derde golf te vermijden. Want die zal nóg erger zijn dan de tweede. Ik zal meer zeggen: we kunnen geen derde golf aan”, besluit de premier.