Het voorbije weekend is de politiezone Brussel Noord tweemaal tussengekomen voor lockdown-feesten. De tussenkomst kaderde binnen een geplande operatie, gericht tegen de clandestiene activiteiten van bepaalde cafés. Daarbij zijn in een snackbar in Sint-Joost-Ten-Noode en in een café in Schaarbeek 46 personen beboet. 

De politie moest tussenkomen in een snackbar langs de Haachtsesteenweg in Sint-Joost-ten-Node. Die snackbar deed zaterdagavond ook dienst als clandestiene shishabar.

Op zaterdagavond stelden agenten in burger vast dat er na 23.00 uur mensen in en uit de snackbar kwamen. Ondanks de avondklok en het verplichte sluitingsuur.

Met instemming van het Parket gingen de politieagenten het etablissement binnengegaan. Daar stelden ze vast dat er 16 personen in het café aanwezig waren die shisha rookten. Bovendien hield de eigenaar zich niet aan de verplichte gezondheidsmaatregelen voor shishabars (geen rookruimte).

46 processen-verbaal opgesteld

In de snackbar stelde de politie 16 Covid-pv’s op tegen de aanwezige personen. Ook de eigenaar en de verantwoordelijke van de bar kreeg een proces-verbaal. Op vraag van het Parket zijn de 140 shishas, tabak en toebehoren die zijn aangetroffen, in beslag genomen. Die zullen worden vernietigd. De douane zal bovendien nog een  boete opleggen van 500 euro per kilo in beslag genomen illegale tabak.

Zondag 24 januari omstreeks 15.45 uur, is de lokale politie ervan op de hoogte gebracht dat een café in de Josaphatstraat in Schaarbeek ‘discreet’ zijn deuren opende voor klanten.

Een eerste patrouille die ter plaatse kwam kon de feiten vaststellen en riep versterking in om te voorkomen dat de klanten zouden ontsnappen. Tegen de aanwezigen zijn 30 Covid-pv’s opgesteld. De eigenaar zal worden opgeroepen door de politiezone voor verhoor.

Beide interventies verliepen zonder incidenten.