Voor de protestactie van Vlaanderen Ons Land in Brakel daagden zaterdagmiddag slechts een vijftiental actievoerders op. De politie had zich voorbereid op het ergste en was massaal ter plaatse.

Tientallen agenten van de lokale en federale politie waren opgeroepen om de protestactie van Vlaanderen Ons Land in goede banen te leiden. Burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld) had de actievoerders toestemming gegeven om te verzamelen op het Stationsplein. Op een nabijgelegen parking stonden een tiental politiecombi’s opgesteld in een lange rij. In de straat waar premier Alexander De Croo (Open Vld) woont, lieten agenten elke auto stoppen om de inzittenden te controleren. In de buurt van het Stationsplein was ook een waterkanon aanwezig.

Uiteindelijk daagden slechts een vijftiental actievoerders op. “Wij hebben ze het recht op betogen niet willen ontnemen, maar ik had dit natuurlijk allemaal liever niet zien gebeuren. Dit kost de gemeenschap een pak geld. In deze moeilijke tijden hebben hulp- en ordediensten toch wel nuttiger werkt te doen. Ik zou eigenlijk liever hebben dat mensen die vinden dat ze actie moeten voeren, hun steentje bijdragen tot de oplossing van de crisis door zich op te geven als vrijwiligers om een handje toe te steken in een vaccinatiecentrum”, zegt burgemeester Stefaan Devleeschouwer in Het Laatste Nieuws. De actievoerders overhandigden hem een brief, waarin ze het ontslag eisen van de regering-De Croo.