De Antwerpse politie heeft zaterdag twee bijeenkomsten stilgelegd in een synagoge. Telkens waren er meer mensen aanwezig dan wettelijk toegelaten. “De joodse wijken staan in brand”, reageert burgemeester Bart De Wever.

Zaterdag moest de politie twee bijeenkomsten stilleggen in een gebouw in de Van Spangenstraat. In december vorig jaar legde de politie ook al een bijeenkomst stil in dezelfde synagoge. Toen waren 77 personen aanwezig, onder wie 30 kinderen.

De politie kwam ter plaatse na een melding van een getuige. De aanwezigen lieten de politie eerst niet binnen, maar na toestemming van het parket gebeurde dat alsnog. De politie kon de aanwezigen vervolgens rustig identificeren.

“Joodse wijken staan in brand”

“Een deel van de orthodoxe gemeenschap staat er werkelijk op om op sabbat de liturgie te vieren. Zij lezen in de wet dat dat hen toegestaan is omdat ze individueel naar de synagoge gaan”, zegt burgemeester Bart De Wever aan VRT NWS.

“Zo krijg je incident na incident in bepaalde synagoges terwijl de epidemiologische toestand in die wijken dramatisch is. In de vier joodse wijken zit de incidentie nu al een eindje boven de duizend. Dat is vier keer meer dan het gemiddelde. Dat staat daar eigenlijk in brand.”

De Wever roept minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op om de orthodoxe joden op hun plichten te wijzen. “Die duidelijkheid moet er komen, maar laat mij duidelijk zijn: dat gedrag kan absoluut niet door de beugel, het is rampzalig”, besluit De Wever.