De stadsbibliotheken van Gent geven binnenkort mogelijk een racismewaarschuwing mee bij het kinderboek Pippi Langkous. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

De stad Gent werkt aan een ‘dekoloniseringstraject’ en in dat kader werd deze week een adviesrapport afgeleverd. Een van de voorgestelde veranderingen is het schrappen van de Leopold II-laan.

Daarnaast wordt er in het rapport opgeroepen om de bibliotheken te “dekoloniseren”. “Veel boeken hebben historische of literaire waarde, maar bevatten racistische elementen (bijvoorbeeld Pippi Langkous)”, klinkt het. “Het is belangrijk om de context te tonen en deze elementen te benoemen, hierover met mensen het gesprek aan te gaan en hen hierover te laten nadenken.”

Bibliotheken dekoloniseren

Er wordt ook opgeroepen om “de meest racistische werken in de kinder- en jeugdbibliotheek uit het aanbod te verwijderen”. “Voor jonge kinderen is het nog belangrijker om boeken met stereotiepe beelden te vermijden, omdat zij hun beeld van de wereld beginnen vormen, en al op jonge leeftijd beginnende vooroordelen kunnen ontwikkelen”, luidt het.

Stad Gent zal dat laatste advies – het verwijderen van boeken – evenwel niet volgen. Wel zullen een aantal boeken van een racismewaarschuwing worden voorzien. Dat bevestigt schepen Sami Souguir (Open Vld) in Het Nieuwsblad. Het is nog niet duidelijk welke boeken zo’n ‘label’ krijgen.

Er bestaat onder meer controverse over het gebruik van het woord ‘neger’ in het boek. Zo wordt de vader van Pippi Langkous “negerkoning” genoemd.

1 REACTIE