N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover reageert verbolgen op de uitspraken van premier Alexander De Croo (Open Vld) in De Zevende Dag. “Het is onbegrijpelijk dat de eerste minister blijft stellen dat de juridische basis van de huidige maatregelen niet in vraag wordt gesteld”, klinkt het. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Premier Alexander De Croo (Open Vld) stelde in De Zevende Dag dat de juridische basis van de coronamaatregelen niet in vraag gesteld wordt. Dat is meermaals bevestigd door de Raad van State, benadrukte De Croo. Hij zei ook dat “we best geen juridische onzekerheden moeten toevoegen” aan de onzekerheden die de mensen nu al hebben. “Als er bijvoorbeeld een coronawet zou komen, gaat die dan stabiel zijn?“

Maar N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover is het daar niet mee eens. Grondwetexperts merkten reeds op dat het hier een wezenlijk aspect van onze democratie betreft. Dat is de rol van het parlement bij “de meest drastische inperkingen op onze grondrechten”“De federale regering doet dat via Ministeriële Besluiten (MB’s) en laat na de corona-maatregelen een grondwettelijk passende onderbouwing te geven”, aldus De Roover.

Volgens de fractievoorzitter regeert de regering op basis van volmachten die niet door het parlement zijn goedgekeurd.

“De eerste minister heeft een bijzondere definitie van ‘democratisch’. Het parlement mag in het Staatsblad lezen hoe fundamentele vrijheden per Ministerieel Besluit worden opgeheven. Wilmès had nog fatsoen volmachten te vragen. De Croo grijpt ze gewoon. Na het opheffen van de V en de L gaat nu ook de D uit zijn partijnaam”, schrijft De Roover op Twitter.